Το φως της δημοσιότητας θα δει σήμερα το κατηγορητήριο εις βάρος του Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ, ο οποίος στις 22 Ιουλίου 2011 σκότωσε 77 ανθρώπους και τραυμάτισε 40 στο νησί Ουτόγια στη Νορβηγία

Η δημοσιοποίηση των κατηγοριών θα γίνει λίγο μετά την ανάγνωσή τους στον ίδιο τον Μπρέιβικ, ο οποίος κρατείται στη φυλακή. Σε αυτό θα εκθέτει με λεπτομέρειες το χρονικό των επιθέσεων και θα αναφέρει τα ονόματα των θυμάτων, όπως μετέδωσε το κρατικό νορβηγικό κανάλι NRK.

Η αστυνομία υποστηρίζει ότι ο Μπρέιβικ έχει παραδεχτεί ότι πυροδότησε εκρηκτικό μηχανισμό σε περιοχή του Όσλο όπου στεγάζονται κυβερνητικά κτίρια και ότι από την επίθεση σκοτώθηκαν οκτώ άνθρωποι. Είχε παραδεχτεί επίσης ότι στη συνέχεια μετέβη σε νησί κοντά στην πρωτεύουσα, σε κατασκήνωση της νεολαίας του Εργατικού Κόμματος και σκότωσε 69 ανθρώπους.

Κατά τις ακροαματικές διαδικασίες, με πιο πρόσφατη εκείνη του Φεβρουαρίου, ο Μπρέιβικ δήλωσε αθώος λέγοντας ότι βρισκόταν σε άμυνα και ότι ήθελε να τιμωρήσει την κυβέρνηση για την φιλο-μεταναστευτική πολιτική της. Η δίκη του είναι προγραμματισμένη να ξεκινήσει στις 16 Απριλίου.