Εξοργισμένες είναι οι γυναικείες οργανώσεις της Ινδονησίας από την πρόθεση του Κοινοβουλίου να εισηγηθεί κανονισμό που θα απαγορεύει στις βουλευτίνες να φορούν κατά την άσκηση της θητείας τους φορέματα που θεωρούνται «προκλητικά», φερ’ ειπείν μίνι φούστες.

«Γνωρίζουμε ότι πρόσφατα καταγράφηκαν πολλές υποθέσεις βιασμού και άλλες αήθεις πράξεις κι αυτό διότι οι γυναίκες δεν φορούν κατάλληλη ενδυμασία», τόνισε ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου Μαρζούκι Αλίε.

«Οι γυναίκες που φέρουν ανάρμοστη ενδυμασία αναστατώνουν τους άνδρες, συνεπώς θα πρέπει αυτό να το σταματήσουμε. Ξέρετε δε πως είναι οι άνδρες: τα προκλητικά φορέματα τους κάνουν να νοιώθουν πράγματα», τόνισε ο ίδιος.

Ο επικεφαλής της επιτροπής Οικογενειακών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου κ. Ρεφριζάλ, ο οποίος ηγείται της εκστρατείας για την εφαρμογή του νέου κανονισμού, δήλωσε στο Reuters: «Οι μίνι φούστες και τα κοντά φορέματα ισοδυναμούν με πρόσκληση στους βουλευτές».

Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, το σχέδιο για την απαγόρευση της μίνι φούστας στο Κοινοβούλιο βρίσκει υποστηρικτές στο πρόσωπο δύο γυναικών βουλευτών, οι οποίες προηγουμένως εργάζονταν ως μοντέλα στον χώρο της μόδας.

Οι ινδονησιακές οργανώσεις για τα δικαιώματα των γυναικών δηλώνουν σκανδαλισμένες από την πρόθεση του νομοθετικού οργάνου και ζητούν να σταματήσουν να δαιμονοποιούνται οι γυναίκες θύματα βιασμού.

«Είναι γελοίο να βγαίνουν τέτοιοι λόγοι από τα στόματα ανθρώπων επιφανών, οι οποίοι έχουν επιρροή», τονίζει η Σίκα Νόγια, ιδρύτρια της οργάνωσης Δράση για τις Γυναίκες κατά του Βιασμού (Action for Women against Rape).

«Αναμένουμε από τους ταγούς της πολιτικής να φτιάχνουν κανονισμούς για να προστατεύουν τις γυναίκες από τη βία και όχι για να τις καταδικάζουν για τον τρόπο που ντύνονται», τόνισε η ίδια στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Πριν από ένα εξάμηνο, ο κυβερνήτης της Τζακάρτα Φάουζι «Φόκε» Μπόουο είχε ξεσηκώσει πλείστες διαμαρτυρίες δηλώνοντας πως το κύμα από βιασμούς σε μικρά λεωφορεία της πρωτεύουσας οφείλεται στις μίνι φούστες που φορούσαν οι γυναίκες που έπεσαν θύματα των επιθέσεων και κάλεσε τις Ινδονήσιες να μη φορούν τέτοια φορέματα στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Μετά τις δηλώσεις ακολούθησαν διαδηλώσεις στις οποίες οι γυναίκες φώναζαν το σύνθημα «η μίνι φούστα μου είναι δικαίωμά μου».