Κατά της αλόγιστης χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης προειδοποίησε ο Μπαράκ Ομπάμα στην πρώτη συνέντευξη μετά το τέλος της θητείας του, την οποία παραχώρησε στον πρίγκιπα Χάρι στο BBC Radio4.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μπαράκ Ομπάμα «τέτοιες ενέργειες στρεβλώνουν την κατανόηση πολύπλοκων ζητημάτων από τους ανθρώπους συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην παραπληροφόρηση». Αν και ο Ομπάμα δεν έκανε αναφορά στον διάδοχό του, πρόκειται για δηλώσεις που θα μπορούσαν να εκληφθούν και ως υπαινιγμός προς τον νυν Αμερικανό Πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος είναι φανατικός χρήστης του Twitter.

Ωστόσο, ανέφερε πως «όσοι βρίσκονται σε θέσεις εξουσίας θα πρέπει να είναι προσεκτικοί με την ανάρτηση μηνυμάτων και προειδοποίησε ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης συμβάλλουν στη διαστρέβλωση του πολιτικού λόγου». Επίσης, εξέφρασε την ανησυχία του για ένα μέλλον όπου «κανείς απορρίπτει τα πραγματικά γεγονότα και διαβάζει και ακούει μόνο ό,τι ενισχύει τις δικές του απόψεις».

«Ένας από τους κινδύνους του Ίντερνετ είναι ότι οι άνθρωποι βλέπουν τελείως διαφορετικές πραγματικότητες. Μπορούν να νανουριστούν από ιδέες που ενισχύουν τις ιδεοληψίες τους», δηλώνει ο Μπαράκ Ομπάμα στην πρώτη του συνέντευξη από την αποχώρησή του από τον Λευκό Οίκο και συνέχισε: «Το θέμα που τίθεται είναι πώς να εκμεταλλευτεί κανείς αυτήν την τεχνολογία κατά τρόπο ώστε να δοθεί χώρος στον πλουραλισμό των φωνών, στη διαφορετικότητα των απόψεων, με την αποφυγή της βαλκανιοποίησης της κοινωνίας».

Ο 44ος πρόεδρος των ΗΠΑ δηλώνει επίσης ότι έφυγε από τον Λευκό Οίκο με ένα «αίσθημα γαλήνης», αλλά αισθάνεται «ανησυχία» για το μέλλον της χώρας του.

Όσο για το τι έχει αλλάξει μετά τον Λευκό Οίκο είπε: «Ξυπνώ αργότερα με ένα πνεύμα ελευθερίας. Είναι απολαυστικό να έχεις τη δυνατότητα να είσαι κύριος της μέρας σου. Όταν σηκώνομαι από το κρεβάτι, μπορώ να πάρω τις δικές μου αποφάσεις, να αποφασίσω πώς θα χρησιμοποιήσω τον χρόνο μου».

Πάντως, όπως παραδέχτηκε του λείπουν ορισμένα στοιχεία από την «συναρπαστική και ευχάριστη» προεδρική του θητεία. «Μου λείπει το επιτελείο μου, μου λείπει η ίδια η δουλειά», λέει στην περίφημη συνέντευξη που πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο στο Τορόντο, στο περιθώριο των Invictus Games, την αθλητική διοργάνωση για τους τραυματίες και αναπήρους πολέμου, ψυχή της οποίας είναι ο πρίγκιπας Χάρι, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Δεν έχω κάνει και πολλές συνεντεύξεις, αλλά είναι διασκεδαστικό να θέτεις ερωτήσεις στον Μπαράκ Ομπάμα», εξήγησε από την πλευρά του ο Χάρι, ο οποίος πρόκειται να παντρευτεί τον Μάιο του 2018 την Αμερικανίδα ηθοποιό Μέγκαν Μαρκλ.

Όσο για το αν ο Μπαράκ Ομπάμα, με τον οποίο έχουν προσωπική σχέση θα είναι καλεσμένος στο γάμο, ο πρίγκιπας Χάρι είπε: «Δεν έχουμε κάνει ακόμη τη λίστα των προσκεκλημένων, άρα ποιος ξέρει ποιος θα είναι προσκεκλημένος και ποιος όχι; Δεν θέλω να χαλάσω την έκπληξη».

Το ταμπλόιντ The Sun έχει ήδη γράψει ότι η προοπτική να προσκληθεί ο Μπαράκ Ομπάμα στον γάμο αλλά όχι ο Ντόναλντ Τραμπ προκαλεί ήδη πονοκέφαλο στην βρετανική κυβέρνηση.