Σοκαριστικό άρθρο για την αφαίρεση της ζωής βρεφών!

Θύελλα αντιδράσεων με την έρευνα «Μεταγεννητική αποβολή: γιατί θα πρέπει τα παιδιά να ζήσουν;»


ΚΟΣΜΟΣ
15:21
01/03/2012
Σοκαριστικό άρθρο για την αφαίρεση της ζωής βρεφών!
52
loading

Οι γιατροί θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα να αφαιρούν τη ζωή από νεογέννητα εάν έχουν αναπηρία, κοστίζουν πολύ ή απλά είναι ανεπιθύμητα από τη μητέρα τους, υποστηρίζει μία ακαδημαϊκός ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων.

Η Φρανσέσκα Μινέρβα, φιλόσοφος και επιστήμονας της ηθικής της ιατρικής, λέει πως ένα νεογέννητο μωρό δεν είναι ένα πραγματικό άτομο και το να του αφαιρείται η ζωή τις πρώτες ημέρες μετά τη γέννησή του δεν είναι πολύ διαφορετικό από τη διακοπή της κύησης ενώ βρίσκεται μέσα στη μήτρα.

Ακόμα και η ζωή ενός υγιούς μωρού μπορεί να αφαιρεθεί εάν η μητέρα αποφασίσει πως δεν μπορεί οικονομικά να το συντηρήσει, υποστηρίζει η Μινέρβα.

Η Μινέρβα- συνεργαζόμενη ερευνήτρια με το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης με βασική θέση εργασίας στο πανεπιστήμιο της Μελβούρνης- έχει δεχθεί απειλές για τη ζωή της και τηλεφωνήματα που την προειδοποιούν πως θα «καεί στην κόλαση». Η ίδια δηλώνει πως οι ημέρες από τη δημοσίευση και μετά ήταν οι χειρότερες της ζωή της.

Η Δρ Μινέρβα και ο συν-συντάκτης του άρθρου Αλμπέρτο Τζιουμπιλίνι από το πανεπιστήμιο του Μιλάνου, υποστηρίζουν πως η «μεταγεννητική αποβολή» (after-birth abortion) θα πρέπει να επιτρέπεται σε όλες τις περιπτώσεις που επιτρέπεται και η προγεννητική.

Λένε πως, όπως ένα αγέννητο παιδί, έτσι κι ένα νεογέννητο που δεν έχει ακόμα αναπτύξει ελπίδες, στόχους, όνειρα κλπ, παρότι είναι ανθρώπινο, δεν είναι άνθρωπος, κάποιος που να έχει ηθικό δικαίωμα στη ζωή.

Αντίθετα, γονείς, αδέλφια και η κοινωνία έχουν στόχους και σχέδια που μπορούν να επηρεαστούν από την άφιξη του παιδιού και τα δικά τους συμφέροντα έρχονται πρώτα.

Το άρθρο με τίτλο «Μεταγεννητική αποβολή: γιατί θα πρέπει τα παιδιά να ζήσουν;» αρχίζει με σενάρια στα οποία οι γονείς δεν γνωρίζουν πως το παιδί έχει κάποια αναπηρία μέχρι να γεννηθεί. Το κείμενο επιχειρηματολογεί πως παρότι το παιδί μπορεί να είναι χαρούμενο, δεν θα φτάσει ποτέ το επίπεδο ενός κανονικού παιδιού.

«Το να μεγαλώνεις τέτοια παιδιά μπορεί να είναι ένα αβάσταχτο βάρος για την οικογένεια αλλά και την κοινωνία», αναφέρεται στο κείμενο. Οι συντάκτες προτείνουν επίσης να επιτραπεί η βρεφοκτονία ενός υγιούς βρέφους αν κατά τη γέννηση οι συνθήκες έχουν αλλάξει για τη μητέρα και δεν έχει πια χρόνο, χρήματα ή ενέργεια για να το φροντίσει. Λένε μάλιστα πως παρότι η υιοθεσία είναι μία λύση, θα μπορούσε να προκαλέσει μεγάλο ψυχολογικό στρες στη μητέρα.

Το άρθρο προκάλεσε έντονες αντιδράσεις τόσο από θρησκευτικές οργανώσεις όσο και από οργανώσεις κατά της άμβλωσης αλλά και άλλους επιστήμονες.

Η Δρ. Μινέρβα λέει πως δεν περίμενε τόσο αρνητικές αντιδράσεις, καθώς τα επιχειρήματά της προκύπτουν από το ακαδημαϊκό και το θεωρητικό της υπόβαθρο. Ο υπεύθυνος της επιθεώρησης στην οποία δημοσιεύτηκε το εν λόγω άρθρο - που έγινε επίσης στόχος κριτικής ακριβώς λόγω της δημοσίευσης- ανέφερε πως δεν υπερασπίζεται τη βρεφοκτονία αλλά υπερασπίζεται την ακαδημαϊκή και τη διανοητική ελευθερία.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

52
σχόλια
 1. avatar N4ct3r

  "...το να του αφαιρείται η ζωή τις πρώτες ημέρες μετά τη γέννησή του δεν είναι πολύ διαφορετικό από τη διακοπή της κύησης ενώ βρίσκεται μέσα στη μήτρα...". Το μόνο με το οποίο συμφωνώ. Με λίγα λόγια ακόμη και η έκρωση είναι μια δολοφονία, μια ανθρωποκτονία. Είναι, ίσως το μόνο σημαντικό στοιχείο του άρθρου. Αν τέτοιοι άνθρωποι είναι επιστήμονες, εγώ είμαι αστροναύτης... Το όποιο είδος επιστήμης θα έπρεπε να ασχολείται μόνο με την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης του ανθρώπου. Έτσι, μάλλον η ίδια η "επιστήμονας" είναι άχρηστη στην κοινωνία, σε αντίθεση με κάποιον άλλο που έχει φάει την ζωή του διαβάζοντας, ξενυχτώντας και εργαζόμενος αδιάκοπα, προκειμένου όλες αυτές οι ανωμαλίες που θα έχει ένα βρέφος, να εξαλειφθούν, ομαλοποιώντας την ένταξη του σε μια κοινωνία. Αυτό ναι είναι επιστήμη. Το άλλο είναι απλά ένα ρεύμα που υποστηρίζει ότι θα πρέπει να σταματήσει η "επιβάρυνση" του πλανήτη με το ανθρώπινο είδος. Πρόκειται δηλαδή για φιλοζωικές ή οικολογικές ΜΚΟ...

 2. avatar annetagat

  Το συγκεκριμένο "επιστημονικό" άρθρο δεν περιορίζεται μόνο στην ευγονική και τις περιπτώσεις μικρών ή μεγαλύτερων "ανωμαλιών" στο νεογέννητο, αλλά φροντίζει και για την περίπτωση που "κατά τη γέννηση οι συνθήκες έχουν αλλάξει για τη μητέρα και δεν έχει πια χρόνο, χρήματα ή ενέργεια για να το φροντίσει". Και επειδή οι συνθήκες αυτές αλλάζουν εξ ορισμού στις δυτικές κοινωνίες, καταλαβαίνουμε πως δεν έχουν λόγο σύμφωνα με την "επιστήμονα" να έρθουν ή να παραμείνουν στη ζωή τα άτομα από τις μεσαίες ή κατώτερες οικονομικές τάξεις. Δεν είναι παρά μια ακόμη παραγγελία των Νεοταξιτών για την Παγκόσμια Μείωση του Πληθυσμού, και πρέπει να ενδυθεί έναν "επιστημονικό" μανδύα. "Το να μεγαλώνεις παιδιά είναι ένα αβάσταχτο βάρος όχι μόνο για την οικογένεια, αλλά και για την κοινωνία" αναφέρει χαρακτηριστικά! Το ότι δεν αναγνωρίζει ανθρώπινα χαρακτηριστικά στα βρέφη (και προφανώς και στις μητέρες τους) παρά μόνο όταν υπάρχουν οι προϋποθέσεις (χρόνος, χρήμα και ενέργεια) δείχνει ακριβώς τις προθέσεις τους: Δικαίωμα στην διαιώνιση του είδους μόνο στο 1%, αφαίρεση του δικαιώματος αυτού στο υπόλοιπο 99% "για το καλό τους" - μην διαταράξουμε τα συμφέροντά τους!

  1. avatar Leniw

   Οταν βάλεις βιβλιογραφία στα επιχειρήματα σου (όπως έκανε αυτή) θα σου πω αν συμφωνώ ή όχι. Μέχρι τότε θεωρώ ότι απλά έχεις πάθει παράκρουση

 3. avatar Leniw

  έλεος...ένα επιστημονικό άρθρο είναι και εσείς το κάνατε νόμο του κράτους! τα επιστημονικά άρθρα (και δη τα φιλοσοφικά) είναι για να προάγουν τη συζήτηση ανάμεσα στην επιστημονική κοινότητα και όχι για να προτείνουν νέα νομοθετικά πλαίσια

 4. avatar debbie

  όλοι έχουν το δικαίωμα ζωής ... κανένας άθρωπος δεν έχει δικαίωμα να αφαιρεί την ζωή από κανέναν, από τη στιγμή σύλληψης ενός εμβρίου δημιουργητε ο άθρωπος , η έκτρωση είναι φόνος, πόσο μάλλον μετά την γεννά... αν εσυ γεννιώσουν με αναπηρία? πως θα σου φαινότανε ?πως κατάντησε ο κόσμος ? χαμένες ψυχές γιατί το αποφάσισαν οι αθρώποι ότι δεν θελουν να ζήσει αυτό που δημιουργήθηκε από δική τους ανευθυνότητα.

 5. avatar magna

  εν μέρη δυστυχώς για πολλούς θα συμφωνήσω σε μερικά σημεία με την κύρια αυτή. σε σοβαρές μόνο περιπτώσεις και όταν είναι σίγουροι ότι το μωρό πάσχει από μια πολύ σοβαρη ασθένεια . οι άνθρωποι που οικονομικά μπορούν να κάνουν εξετάσεις στο έμβρυο πριν γενηθεί το προλαμβάνουν. αλλά οι υπόλοιποι? όσο για τα υπόλοιπα που αναφέρει είναι γελοία . ένα υγιές βρέφος μπορεί να βρει μια οικογένεια πολύ εύκολα. δεν σκοτώνεις μια ζωούλα μόνο και μόνο γιατί η μάνα θα έχει στρες. όσο για το σύνδρομο ντάουν που γράφετε πιο κάτω μπορεί να διαγνωστεί με της κατάληλες εξετάσεις κατά την διάρκεια της κύησης (από όσα γνωρίζω τουλάχιστον ) .

 6. avatar Βασίλειος ο Β

  Ελάτε στην κλινική μου για 100% υγιή, κατά την κρίση μου παιδιά.(Φραντσέσκα Μινέρβα).
  Υ.Γ.Για δολοφονίες ενηλίκων η ταρίφα ανεβαίνει στα 5.000 ευρώ.

 7. avatar chandler

  Ας ελπίσουμε ότι με την ανάπτυξη της γενετικής, στο μέλλον θα έρχονται στον κόσμο άτομα υγιέστατα και πλήρως λειτουργικά ούτως ώστε τέτοιου είδους ενέργειες που προτείνει η κ. Μινέρβα να είναι εντελώς αχρείαστες.Άλλωστε εαν είναι να αφαιρείται μια ζωή λόγω σοβαρών παθήσεων, προτιμότερο θα ήταν οι γενετιστές να διαμορφώνουν τον γενετικό κώδικα των εμβρύων, λαμβάνοντας υπόψη φυσικά τις επιθυμίες των γονέων, για εξασφαλισμένα αποτελέσματα.Βέβαια για να γίνει κάτι τέτοιο θα περάσουν αρκετές δεκαετίες.........

 8. avatar geia

  δεν θα πρεπε να ονομάζεται άνθρωπος αυτό το πράγμα...ούτε καν ζώο διότι ακόμα και τα ζώα δεν θα σκέφτονταν κάτι τέτοιο...τη γνώμη σου κρατά την για τον εαυτό σου κοτζάμ επιστήμονας (δήθεν)....σου εύχομαι τα χειρότερα.........
  τοίχο-τοίχο να μην σε πετύχω...

 9. avatar kate

  εμείς έχουμε λόγο κληρονομικότητας στο σοι μας μωρά που γενιουντε μογγολικά. όλοι ξέρουμε οι νεότεροι ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να γεννήσουμε μογγολικό μωρό όμως ποτέ μα ποτέ δεν θα το σκότωναμε . γιατί τόσα χρόνια που γνωρίσαμε καλά αυτά τα μωρά καταλάβαμε ότι είναι πανέξυπνα. ξέρετε ότι όταν μάθουν κάποια τέχνη γινοντε καλύτεροι από οποιοδήποτε άλλο ? ότι το μνημονικό τους ξεπερνά πολλούς από εμάς?? ότι μεγαλώνοντας με αυτά τα παιδιά βλέπεις τη πάει να πει ζωή? βλέπεις πως είναι να ς δίχνουν πως πραγματικά σε αγαπάνε νοιώθεις συνεσθήματα που εμείς τσιγκουνευόμαστε να τα δίνουμε . πως μπορείς λοιπών τέτοια άτομα να τα σκοτώσεις ?? Ντροπή αν δεν έχεις ζήσει μαζί με αυτά το μωρά δεν μπορείς να τα καταλάβεις δεν μπορείς να καταλάβεις το οικογενιακό τους περιβάλλον που τους έχει τρελή αδυναμία δεν μπορείς να καταλάβεις γτ όλοι λέμε περνούμε μαθήματα από αυτά τα μωρά .

  1. avatar titika

   σύνδρομο Ντάουν λέγεται, το βρίσκω λίγο "κάπως" να αναφερόμαστε σε αυτά τα παιδιά ως "μογγολικά".

   1. avatar kate

    δεν είναι η λέξη το πρόβλημα αλλά πως ο κόσμος και όλη η κοινωνία αντιμετωπίζουν αυτά τα παιδιά. εγώ όταν βγαίνω με τον ξάδελφό μ το οποίο είναι παιδί με αυτό το πρόβλημα πολλές φορές ήθελα να χτυπήσω κόσμο . δεν είναι μόνο να λέμε καλά λόγια για οποιονδήποτε έχει κάποια πάθηση αλλά να το διχνουμε με πράξεις και όχι να του κάνουμε ερωτήσεις που δεν μπορεί να απαντήσει μόνο και μόνο για να γελάμε. έχουμε χάσει γενικά το νόημα μας απασχολούν όλους οι λέξεις και όχι οι πράξεις. ξέρεις τη είναι να του κάνουν ερωτήσεις και να γελάνε? και το παιδί να γελάει και αυτό με την αθωότητα που τον διακατέχει ? και να μην μπορείς να φωνάξεις εσύ γτ θα τον τρομάξεις? και απλά να προσπαθείς με ευγενικό τρόπο να σταματήσεις όλο αυτό το θέατρο? εγώ το έζησα πόλους έδιωξα από δίπλα μου γιατί δεν μ άρεσε να κοροιδεύουν το ξαδελφάκι μ ! γτ για μένα είναι άνθρωπος με δικαιώματα . Polloi βαριουντε να δουλέψουν αυτός έμαθε την τέχνη του τσαγγάρη και δουλεύει με κάποιον από εμάς πάντα μαζί του για να μην τον εκμεταλευοντε . Γι αυτό είπα πριν όταν ζήσεις με τέτοια άτομα καταλαβαίνεις το μεγαλιο της ψυχής αυτών των παιδιών .

    1. avatar titika

     Συμφωνώ με όλα όσα λες, δυστυχώς ακριβώς έτσι είναι τα πράγματα. Έχω και εγώ άτομο με αναπηρία στην οικογένεια μου και γνωρίζω τις δυσκολίες. Ο λόγος που επιμένω στη σωστή ορολογία είναι ότι και τα ίδια τα ΑΜΕΑ έχουν δώσει αγώνες για τον αυτοπροσδιορισμό τους αλλά και επειδή δεν θέλω να διαιωνίζονται τα στερεότυπα (το μογγολάκι, ο σακάτης, ο καροτσάτος, ο στραβός κλπ.). Δυστυχώς δεν πληγώνουν μόνο οι πράξεις αλλά και οι λέξεις. Καλή δύναμη σου(μας) εύχομαι.

 10. avatar CHRISTOS

  Εγώ δουλεύω με άτομα που έχουν αναπηρίες. Το τι μπορείς να πάρεις από αυτά τα άτομα δε μπορεί κανείς να φανταστεί, πολλές φορές ξεπερνούν σε ουσία ακόμα και από τους "υγιείς" Θα μας τρελάνει η Δόκτωρ

 11. avatar rotonta

  Ας το πάμε ένα βήμα παραπέρα, άνθρωποι ενήλικοι με ιδέες ανήθικες και επικίνδυνες για την Ανθρώπινη αξιοπρεπεια και ζωή να θανατώνονται, λόγω του κινδύνου που θέτουν για τις ανθρώπινες αξίες και ιδανικά.

 12. avatar ΑΚΗΣ

  Μα και πολλά παιδιά δεν έχουν αναπτύξει στόχους,ελπίδες όνειρα. Θα πρέπει τότε να τα ρωτάμε. Τα έχετε αναπτύξει? Και αν απαντήσουν όχι είτε 10 ετών είναι είτε 12 να τα σκοτώνουμε. Μόνο για μπλάκ χιούμορ θα ταίριαζε μία τέτοια περιγραφή. Είμαι περίεργος εκείνη έχει παιδιά? Και πως θα αντιμετώπιζε μία τέτοια περίπτωση?....

 13. avatar ineth

  Δύο λέξεις. Ιωσήφ Μένγκελε. Συγχαρητήρια καλή μου κυριά, πρωτείνω να ανοίξετε κλινική και να την ονομάσετε έτσι. Αλλά πρώτα θέλω να σας υποχρεώσουν να πάρετε ένα τέτοιο βρέφος για 10 μέρες, να το μεγαλώσετε και να το προσέχετε σαν τα μάτια σας. Και μετά να σας δώσουν έναν μπαλντά και να σας πούνε "Αν εξακολουθείς να πιστεύεις πως έχει δίκιο επέδειξέ το." Αν το πιστεύειες πραγματικά τότε είμαι έτοιμος να δεχτώ πως μπορεί να έκανα λάθος. Αλλά φίλοι εγγυόμαι για κάτι. Ο μπαλντάς και εκεί θα μείνει και το παιδί θα έχει ανάδοχη μαμά γιατρό "ηθικολόγο."

 14. avatar Gina

  Η Δρ. Μινέρβα λέει πως δεν περίμενε τόσο αρνητικές αντιδράσεις, καθώς τα επιχειρήματά της προκύπτουν από το ακαδημαϊκό και το θεωρητικό της υπόβαθρο................εγω λεω απο το αρρωστο μυαλο της

  1. avatar kate

   αν δεν ζήσεις με αυτούς τους ανθρώπους από τα βιλβλια δεν μπορείς να νοιώσεις αυτά που σου προσφέρουν. Είναι όμως και αυτοί ζωντανοί οργανισμοί όπως εμείς.μερικοί από εμάς δεν έχουν κανένα πρόβλημα ...άλλοι γιενιουντε παραλητοι αλοι τυφλοί άλλοι τετραπληγικοί άλλοι μογγολικοί είμαστε όμως ζωντανοί οργανισμοί με δικαιώματα.εδώ 1 λολλούδι έχουμε και προσπαθούμε να μην μαρανθεί και αν δεν τα καταφέρουμε και μας μαρανθεί στεναχωριόμαστε πως μπορούμε λοιπών να σκοτώνουμε τα παιδιά αυτά ??

 15. avatar andreas

  Τέτοια απανθρωπιά και μάλιστα απο γυναίκα δε την περίμενα. Ούτε οι νάζι δε θα έγραφαν κάτι τέτοιο...

 16. avatar elena

  Διαφωνω με τη μανταμ αλλα οι Σπαρτιατες κατι παρομοιο δεν εκαναν?

  1. avatar andreas

   Στον περιβόητο καιάδα πάντως δεν έχουν βρεθεί ωστά παιδιών. Μπορεί να ήταν αστικός μύθος της εποχής.

   1. avatar ΑΚΗΣ

    Σε αυτό ακριβώς ανεφέρθηκα που λές και εσύ. Γίνανε και πρόσφατες και παλαιότερες έρευνες και τοπικά στο σημείο αλλα και απο γραπτά της εποχής (νόμους, αποφάσεις) που δεν αναφέρεται πουθενά οτι υπήρχαν θανατώσεις. Αντίθετα τα παιδιά που είχαν προβλήματα τα απασχολούσαν σε βοηθητικές δουλειές των στρατιωτών. Να γυαλίζουν όπλα, να συντηρούν τόξα, να καθαρίζουν τις σκηνές κλπ.

  2. avatar ΑΚΗΣ

   Είναι διαδεδομένο επι χρονια οτι οι Σπαρτιάτες σκότωναν τα ανάπηρα παιδιά. Ομως αν μελετήσει κανείς πολλά ιστορικά βιβλία δεν φαίνεται πουθενά αυτό. Το σίγουρο είναι οτι επειδή η Σπάρτη ήταν στρατιωτική πόλη απέκλειε τα προβληματικά παιδιά απο το στρατό και φυσικά εκείνη την εποχή κάτι τέτοιο ήταν πολύ προσβλητικό και για εκείνα και την οικογένειά τους. Πάντως θάνατοι γιαυτό τον λόγο δεν έχουν καταγραφεί στην ιστορία.

 17. avatar annoula

  Ποιος εβαλε αρνητικη ψηφο στο σχολιο του hermes12, της ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ, του pp κλπ.? θα τρελαθουμε τελειως?

 18. avatar hermes12

  Της κυριας σε εισαγωγικα μινερβα δεν της περασε απο το μυαλο το ενδεχομενο να δινουν οι γονεις τα παιδια που δεν μπορουν να μεγαλωσουν σε καποια ατεκνα ζευγαρια που κανουν αμαν για ενα παιδι?

 19. avatar ΚΑΣΣΑΝΔΡΑ

  Η υιοθεσία θα μπορούσε να προκαλέσει ψυχολογικό στρες στην μητέρα ενώ με την βρεφοκτονία θα ήταν εντάξει ψυχολογικά και συνειδησιακά!

 20. avatar pp

  "Η Φρανσέσκα Μινέρβα, φιλόσοφος και επιστήμονας της ηθικής της ιατρικής". Κανέναν από αυτούς τους τίτλους δεν πρέπει να έχει. Η δική της "ηθική" είναι ανήθικη. Αλλά και όσων την πληρώνουν για να πραγματεύεται με επιπολαιότητα τέτοια θέματα. Την αγάπη και την πληρότητα των ατόμων που καταδικάζει η "κυρία" αυτή, την ωριμότητά τους, την θέλησή τους για ζωή, δεν θα μπορέσει να τα αποκτήσει, όσους τίτλους κι αν κοτσάρει δίπλα στο όνομά της.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει