Το «ανθρώπινο δράμα» που ζουν χιλιάδες υπερχρεωμένες οικογένειες, οι οποίες δεν μπορούν πλέον να εξοφλήσουν τα στεγαστικά δάνεια που είχαν λάβει θέλει να αντιμετωπίσει η ισπανική κυβέρνηση.

«Η κυβέρνηση δείχνει ευαισθησία στην κατάσταση που έχει προκληθεί από τις κατασχέσεις οι οποίες πλήττουν πολλούς πολίτες» είπε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Λουίς δε Γκίνδος.
«Η κατάσταση αυτή είναι ένα ανθρώπινο δράμα» πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι για την αντιμετώπιση του προβλήματος η κυβέρνηση σκοπεύει να προτείνει στις τράπεζες ένα «κώδικα συμπεριφοράς, που όμως θα εφαρμόζεται σε εθελοντική βάση».

«Για τις οικογένειες που βρίσκονται σε δυσχερή θέση θα μπορούσε να επιτραπεί η δωρεά του ακινήτου για να αποδεσμευτούν από τα χρέη» είπε.

Σήμερα στην Ισπανία η τράπεζα μπορεί να κατασχέσει την κατοικία κάποιου που αδυνατεί να αποπληρώσει το δάνειό του και να το πουλήσει σε δημοπρασία. Ωστόσο, αν το ποσό που θα συγκεντρώσει η τράπεζα στη δημοπρασία είναι μικρότερο από αυτό που δαπάνησε ο ιδιοκτήτης όταν το αγόρασε, ο τελευταίος θα πρέπει να της αποδώσει το ποσό της διαφοράς.

«Η θλιβερή αλήθεια είναι ότι για αυτούς τους ανθρώπους το σπίτι τους είναι πιθανότατα το μοναδικό περιουσιακό στοιχείο τους. Το να τους ζητάμε περισσότερα, πέρα από την ιδιοκτησία τους, είναι υπερβολικό» τόνισε ο υπουργός.

Ορισμένες οικογένειες θα μπορούσαν επίσης να μείνουν στην κατοικία τους «για παράδειγμα επί δύο χρόνια προτού τους γίνει έξωση» σημείωσε. Κάτι τέτοιο θα ήταν δυνατόν να ισχύσει για τα νοικοκυριά όλα τα μέλη των οποίων είναι άνεργα. Στα τέλη του 2011 σε μια τέτοια κατάσταση βρίσκονταν περισσότερες από 1,5 εκατ. οικογένειες.

Τους πρώτους εννέα μήνες του 2011 εκδόθηκαν 42.894 διαταγές έξωσης στην Ισπανία, σύμφωνα με τις δικαστικές αρχές. Το 2010 οι εξώσεις έφτασαν τις 47.809.

Οι εξώσεις των υπερχρεωμένων οικογενειών έχουν δεχτεί σφοδρή κριτική από το κίνημα των Αγανακτισμένων οι οποίοι κινητοποιούνται συχνά για να τις εμποδίσουν.