Με δακρυγόνα προσπάθησε η αστυνομία να διαλύσει τους εκατοντάδες διαδηλωτές στο Μπαχρέιν, που προσπαθούσαν να πλησιάσουν στην πλατεία του Μαργαριταριού, στην πρώτη επέτειο της εξέγερσης της χώρας.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, εκατοντάδες νέοι, προερχόμενοι από χωριά γύρω από τη Μανάμα, κατάφεραν να πλησιάσουν 500 μέτρα από την πλατεία, παρά την παρουσία ισχυρής αστυνομικής δύναμης.

Από την Κυριακή, ακτιβιστές προσπαθούν να αγνοήσουν την αστυνομική παρουσία και να πραγματοποιήσουν πορεία προς την πλατεία του Μαργαριταριού, όπου αντικαθεστωτικοί πραγματοποίησαν καθιστική διαμαρτυρία από τις 14 Φεβρουαρίου ως τα μέσα Μαρτίου του 2011, πριν εκδιωχθούν βίαια από την αστυνομία.

Ο βασιλιάς Αλ-Χαλίφα σε ομιλία του σήμερα με την ευκαιρία της 11ης επετείου του Εθνικού Χάρτη Δράσης, η οποία μεταδόθηκε από το πρακτορείο ειδήσεων ΒΝΑ, απηύθυνε έκκληση για συνοχή και ενότητα ανάμεσα στη σιτική και τη σουνιτική κοινότητα.

Ο Εθνικός Χάρτης Δράσης, εγκρίθηκε με δημοψήφισμα το 2001 και καθιστούσε το Μπαχρέιν συνταγματική μοναρχία. Ήταν το αποτέλεσμα μιας διαδικασίας πολιτικού ανοίγματος που άρχισε ο βασιλιάς ύστερα από ταραχές που στοίχισαν τη ζωή σε 38 ανθρώπους από το 1994 ως το 1999.

«Ας δεσμευτούμε σε μια νέα σοβαρή και ειλικρινή δράση προς το συμφέρον της πατρίδας και των πολιτών», τόνισε ο Αλ-Χαλίφα, ο οποίος στην ομιλία του δεν έκανε καμία αναφορά στην επέτειο της εξέγερσης.