Χιλιάδες Αιγύπτιοι διαδήλωσαν έξω από το υπουργείο Άμυνας, στο Κάιρο, ζητώντας την απομάκρυνση του στρατού από την εξουσία, την παραμονή της πρώτης επετείου από την παραίτηση του Χόσνι Μουμπάρακ.

Μετά το τέλος της προσευχής οι διαδηλωτές άρχισαν να συρρέουν προς το υπουργείο, φωνάζοντας συνθήματα όπως «Κάτω η στρατιωτική εξουσία».

«Διαδηλώνουμε στο υπουργείο Άμυνας, θέλουμε να φύγουν οι στρατιωτικοί», δήλωσε μία γνωστή ακτιβίστρια, η Ασμάα Μαχφούζ, η οποία πέρσι είχε γυρίσει ένα βίντεο με το οποίο καλούσε τον κόσμο να ξεσηκωθεί κατά του Μουμπάρακ. Η Μαχφούζ, μαζί με άλλους ακτιβιστές της «Αραβικής Άνοιξης», τιμήθηκε το φθινόπωρο από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με το βραβείο Ζαχάροφ.

Οι διαδηλωτές σκοπεύουν αύριο να πραγματοποιήσουν μια ημέρα «πολιτικής ανυπακοής» και να προχωρήσουν σε απεργία. Ο στρατός ανακοίνωσε ότι θα αναπτυχθεί σε όλη τη χώρα για να διασφαλίσει την τάξη. Να σημειωθεί ότι οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι δεν συμμετέχουν στις διαδηλώσεις αλλά ζητούν το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού που θα αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας.

Ο στρατός, που ανέλαβε την εξουσία μετά την πτώση του Μουμπάρακ, δέχεται σφοδρή κριτική τους τελευταίους μήνες για τους χειρισμούς του όσον αφορά τη μεταβίβαση της εξουσίας στους πολιτικούς. Το Ανώτατο Συμβούλιο των Ενοπλων Δυνάμεων, με επικεφαλής τον στρατάρχη Χουσέιν Ταντάουι, έχει υποσχεθεί ότι θα παραδώσει την εξουσία μετά την εκλογή προέδρου, κάτι που αναμένεται να γίνει πριν από τα τέλη Ιουνίου.