Ο προσωπικός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στις συνομιλίες ανάμεσα σε Ελλάδα και ΠΓΔΜ, Μάθιου Νίμιτς, θα επισκεφθεί τις δυο χώρες, μέσα στο πλαίσιο των προσπαθειών του για εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΗΕ, ο κ. Νίμιτς,θα έχει συναντήσεις με κυβερνητικούς αξιωματούχους των δυο χωρών, τη Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου στα Σκόπια και την Τετάρτη 22 του μηνός στην Αθήνα.

Εν τω μεταξύ ο κ. Νίμιτς εμφανίζεται προβληματισμένος για τον αλυτρωτισμό, που παρατηρείται στην ΠΓΔΜ, σύμφωνα με στελέχη της Παμμακεδονικής Ένωσης Αμερικής, τα οποία είχαν συνάντηση μαζί του, πριν λίγες μέρες στη Νέα Υόρκη.

Μέσα στο πλαίσιο της προσπάθειας της Παμμακεδονικής Ένωσης για πρόληψη «αρνητικών εξελίξεων», όπως επισημαίνεται, μέλη της Ένωσης συναντήθηκαν -για μια ακόμη φορά- με τον προσωπικό απεσταλμένο τού γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ, για το θέμα της ονομασίας, τον οποίο ενημέρωσαν για τις θέσεις τους, αλλά και για τη «σκοπιανή προπαγάνδα» σε βάρος τής χώρας μας.

Σύμφωνα με τους ομογενείς, ο κ. Νίμιτς εμφανίστηκε «ιδιαίτερα ενοχλημένος», όταν παρακολούθησε μαγνητοσκοπημένες εικόνες που αναδεικνύουν το «σκοπιανό αλυτρωτισμό», καθώς και άλλο υλικό που τού προσκόμισαν τα στελέχη της Παμμακεδονικής.

Όπως αναφέρεται, ο κ. Νίμιτς απέφυγε να διατυπώσει οποιαδήποτε άποψη και άκουσε τις θέσεις των συνομιλητών του, ενώ του δόθηκε ψήφισμα που είχε εγκριθεί από το «Κοινό των Μακεδόνων», ένα φορέα που αντιπροσωπεύει Μακεδονικούς συλλόγους στην Ελλάδα και στον Απόδημο Ελληνισμό. Στο ψήφισμα αναφέρεται: «Δεν νομιμοποιούμε κανέναν έλληνα πολιτικό να παραχωρήσει τα ονόματά μας “Μακεδόνας” και “Μακεδονία”, αποδεχόμενος σύνθετο ή γεωγραφικό προσδιορισμό της λέξης “Μακεδονία” στην οριστική ονομασία της ΠΓΔΜ».

Στο μεταξύ, μετά τις διαδοχικές χωριστές συναντήσεις, που είχε με τους εκπροσώπους της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, τον περασμένο μήνα στη Νέα Υόρκη, ο κ. Νίμιτς είχε εκφράσει την ετοιμότητά του να επισκεφθεί την περιοχή, ακόμη και μέσα στο Φεβρουάριο, προκειμένου να εντατικοποιηθούν οι συνομιλίες, με σκοπό την επίλυση τού θέματος της ονομασίας.