Αντιμέτωπος με την εκπνοή του τελεσιγράφου για την απόσυρση της κήρυξης ανεξαρτησίας βρίσκεται ο ηγέτης της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν, με τη Μαδρίτη να απειλεί πως θα αναστείλει την αυτονομία της περιφέρειας εάν δεν προχωρήσει στην κίνηση αυτή έως σήμερα το πρωί.

Μετά το δημοψήφισμα της 1ης Οκτωβρίου, ο Πουτζντεμόν υπέγραψε έγγραφο κήρυξης ανεξαρτησίας αλλά ανέστειλε την εφαρμογή του για να προηγηθεί διάλογος με την ισπανική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με το BBC, θα ασκήσει ακόμα μεγαλύτερες πιέσεις για την ανεξαρτησία της Καταλονίας εάν η Μαδρίτη επιχειρήσει να πάρει υπό τον έλεγχό της την περιοχή. Υπάρχουν φόβοι, γράφει το βρετανικό δίκτυο, πως μπορεί να προκληθεί εμφύλια ένταση στην Καταλονία.

Στο επίκεντρο βρίσκεται η ενεργοποίηση του άρθρου 155 του ισπανικού συντάγματος, το οποίο επιτρέπει στη Μαδρίτη να αναλάβει τον άμεσο έλεγχο μιας περιφέρειας. Είναι ωστόσο κάτι που δεν έχει γίνει ποτέ επί δημοκρατίας στην Ισπανία.

Η θέση της Μαδρίτης

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι έχει απευθύνει νέο τελεσίγραφο στον Πουτζντεμόν- αυτό που εκπνέει σήμερα- για να ξεκαθαρίσει τα περί ανεξαρτησίας. Δια στόματος της αντιπροέδρου της χώρας Σοράγια Σάνεθ δε Σανταμαρία, η Μαδρίτη διαμήνυσε με τον πιο σαφή τρόπο πως θα προχωρήσει στην ενεργοποίηση του άρθρου 155 εάν η Καταλονία δεν κάνει πίσω.

Τι θα γίνει αν ο Πουτζντεμόν δεν καμφθεί

Εάν ο Ραχόι αποφασίσει πως έχει έρθει η ώρα η κυβέρνησή του να παρέμβει, αναμένεται να συγκαλέσει συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για να συζητηθούν συγκεκριμένα μέτρα.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός αναμένεται να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ απόψε, οπότε είναι πιθανό είτε το υπουργικό συμβούλιο να συγκληθεί νωρίτερα είτε να αναβληθεί για αύριο.

Έτσι, θα δοθεί εντολή στη γερουσία της Ισπανίας- την οποία ελέγχει το Συντηρητικό Κόμμα του Ραχόι- να μεταφέρει τις εξουσίες από τη Βαρκελώνη στη Μαδρίτη, σύμφωνα με το άρθρο 155.

Πιστεύεται πως τα μέτρα που μπορεί να ληφθούν μπορεί να είναι από τον έλεγχο της τοπικής αστυνομίας και των οικονομικών της Καταλονίας μέχρι και την κήρυξη εκλογών.

Τι επιλογές έχει η Καταλονία

Σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης στην Ισπανία και την Καταλονία, ο Πουτζντεμόν θα προχωρήσει το θέμα της ανεξαρτησίας εάν η Μαδρίτη απορρίψει το αίτημά του για διάλογο και αναστείλει την αυτονομία της περιοχής. Δέχεται πιέσεις εντός του αποσχιστικού κινήματός του να εφαρμόσει εκείνος την κήρυξη της ανεξαρτησίας.

Χθες, οι οπαδοί της Μπαρτσελόνα ζήτησαν να γίνει διάλογος σηκώνοντας πανό κατά τη διάρκεια του αγώνα με τον Ολυμπιακό (ο οποίος έληξε με σκορ 3-1) το οποίο έγραφε: «Διάλογος, σεβασμός, αθλητισμός».

Ο Πουτζντεμόν φαίνεται να έχει άλλη μία επιλογή. Εάν προκηρύξει ο ίδιος εκλογές στην περιφέρεια, η Μαδρίτη δεν θα ενεργοποιήσει το άρθρο 155, σύμφωνα με τον Καταλανό δημοσιογράφο Albert Calatrava, επικαλούμενος πηγές της ισπανικής κυβέρνησης.

Ωστόσο ο επικεφαλής Εξωτερικών Υποθέσεων της τοπικής κυβέρνησης δήλωσε πως το σενάριο των εκλογών «δεν βρίσκεται τώρα στο τραπέζι».