Να αναστείλει την εκτέλεση πέντε υπερμάχων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κάλεσε την Τεχεράνη η Χίλαρι Κλίντον, καθώς αντιμετωπίζουν άμεσο κίνδυνο, όπως είπε.

Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών επισήμανε την περίπτωση ενός 18χρονου που αντιμετωπίζει ενδεχόμενη εκτέλεση διότι τον βαρύνουν κατηγορίες περί ομοφυλοφιλίας, ενώ αναφέρθηκε και στην υπόθεση μιας γυναίκας η οποία αντιμετωπίζει εκτέλεση δια λιθοβολισμού για μοιχεία. «Συνεχίζει να μας προβληματίζει η υπόθεση της Σακινέχ Μοχαμάντι-Αστιανί, η οποία συγκέντρωσε διεθνή προσοχή για την ετυμηγορία της θανάτωσης δια λιθοβολισμού», είπε η Κλίντον, προσθέτοντας πως «αν και η κυβέρνηση του Ιράν ανακοίνωσε αργότερα ότι δεν αντιμετωπίζει εκτέλεση δια λιθοβολισμού, η μοίρα της παραμένει ασαφής».

Η Κλίντον εξέφρασε προβληματισμό και για τις πληροφορίες για τον Ιμπραχίμ Χαμίντι, έναν 18χρονο που κατηγορείται για ομοφυλοφιλία και «αντιμετωπίζει άμεση εκτέλεση παρά το γεγονός ότι δεν έχει νομική εκπροσώπηση».

Καμία από αυτές τις υποθέσεις δεν εκδικάστηκε με την διαφάνεια ή το σεβασμό στα δικαιώματα των κρατουμένων που προβλέπει το Σύνταγμα του Ιράν, είπε η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας τονίζοντας πως «ο δικηγόρος που εκπροσωπούσε τα δύο πρόσωπα αισθάνθηκε ότι ήταν αναγκασμένος να εγκαταλείψει το Ιράν».

Ακόμα, ανέφερε ονομαστικά τρεις αντιφρονούντες που κρατούνται αφότου είχαν συλληφθεί στις διαδηλώσεις μετά τις προεδρικές εκλογές του 2009: τους Τζαφάρ Καζεμί, Μοχάμαντ Χατζ Αγκαέι και Τζαβάντ Λαρί.