Το μεγαλύτερο συνδικάτο στην Πορτογαλία αποχώρησε από τις συνομιλίες για τη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας με την κυβέρνηση χθες.

Το CGTP τόνισε ότι οι προτάσεις που υποβλήθηκαν είναι άδικες, μονομερείς και τάσσονται αποκλειστικά υπέρ των εργοδοτών, μια εξέλιξη που ίσως να κλιμακώσει τις αντιδράσεις εναντίον των μέτρων λιτότητας που εφαρμόζει η Λισαβόνα.

«Αυτό που συζητείται ανάμεσα στην κυβέρνηση, τους εργοδότες και τα συνδικάτα είναι χωρίς αμφιβολία το μεγαλύτερο βήμα πίσω στις εργασιακές σχέσεις στην Πορτογαλία», είπε ο Καρβάλιου ντα Σίλβα, επικεφαλής της ένωσης συνδικάτων CGTP, που έχει 750.000 μέλη, μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά την έξοδό του από τις συνομιλίες.

Η αποτυχία της κυβέρνησης να κερδίσει την υποστήριξη των συνδικάτων σε αυτή, καθώς και σε άλλες μεταρρυθμίσεις που απαιτούν οι δανειστές της χώρας, ενδέχεται να εντείνει τις διαδηλώσεις και τις απεργίες.

Μπορεί οι αντιδράσεις να μην έχουν ενταθεί, μέχρι αυτή τη στιγμή, αλλά αυτό ενδέχεται να αλλάξει καθώς η Πορτογαλία εισέρχεται στην σκληρότερη φάση των μέτρων λιτότητας στο πλαίσιο της δανειακής σύμβασης με την Ε.Ε. και το ΔΝΤ.

Η Πορτογαλία εφαρμόζει ένα πακέτο σαρωτικών μέτρων λιτότητας σε αντάλλαγμα για το δάνειο ύψους 78 δισ. ευρώ, ενώ αντιμετωπίζει την μεγαλύτερη ύφεση μετά την επιστροφή της χώρας στη δημοκρατία το 1974.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση η Πορτογαλία χρειάζεται περισσότερη ευελιξία στην αγορά εργασίας για να επανέλθει στην ανάπτυξη, το υπάρχον νομικό πλαίσιο εξασθενίζει την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα, ενώ πρέπει να καταστεί ευκολότερο και φθηνότερο να απολύονται εργαζόμενοι.

Μια πρόταση είναι να αυξηθεί η εργάσιμη ημέρα στις 8½ ώρες, που όμως δεν έχει εγκριθεί από τη βουλή και τα συνδικάτα εκφράζουν την έντονη αντίθεσή τους σε αυτή. Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Πέδρου Πάσους Κοέλιου έχει προειδοποιήσει ότι ενδέχεται να εφαρμόσει μέτρα μονομερώς.

Το CGTP έχει καλέσει σε διαδήλωση στη Λισαβόνα εναντίον των μέτρων την ερχόμενη Τετάρτη.