Οι νέες εγκαταστάσεις εμπλουτισμού ουρανίου στο Φορντό θα καταστούν σύντομα επιχειρησιακές, δήλωσε χθες ο επικεφαλής της υπηρεσίας ατομικής ενέργειας του Ιράν Φερεϊντούν Αμπασί.

«Ο σταθμός του Φορντό, κοντά στην Κομ (νότια της Τεχεράνης), θα ανοίξει σύντομα και θα είναι επιχειρησιακός», σύμφωνα με τον Φερεϊντούν Αμπασί.

Ο Ιρανός αξιωματούχος προσέθεσε ότι ο πυρηνικός σταθμός, ο οποίος βρίσκεται κοντά στην πόλη Κομ και σε απόσταση περίπου 160 χιλιομέτρων νότια της Τεχεράνης, θα μπορεί να παράγει ουράνιο εμπλουτισμένο κατά 3,5%, 4% και 20%.

Ο Αμπασί δεν διευκρίνισε περαιτέρω σχετικά με την ημερομηνία έναρξης της λειτουργίας του σταθμού, ωστόσο τα οποιαδήποτε νέα πυρηνικά «επιτεύγματα» του Ιράν είναι πιθανόν να ανακοινωθούν το Φεβρουάριο κατά την 33η επέτειο της Ισλαμικής Επανάστασης του 1979.

Σύμφωνα με τοπικά δημοσιεύματα, το Ιράν είχε αρχίσει ήδη από το περασμένο καλοκαίρι να μεταφέρει στο Φορντό συστήματα φυγοκέντρησης από τον κύριο ιρανικό σταθμό εμπλουτισμού ουρανίου στη Νατάνζ, στο κεντρικό Ιράν.

Οι εγκαταστάσεις του Φορντό θα αποτελέσουν τον δεύτερο πυρηνικό σταθμό στον οποίο γίνεται εμπλουτισμός ουρανίου έπειτα από αυτόν στη Νατάνζ.