Να θέσει και πάλι σε ισχύ την απαγόρευση εισόδου πολιτών από μουσουλμανικές χώρες ζητεί ο Λευκός Οίκος από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, απαγόρευση που είχε «φρενάρει» στα δικαστήρια με την επισήμανση πως προωθεί τις διακρίσεις.

Η αμερικανική κυβέρνηση κατέθεσε δύο επείγουσες αιτήσεις επανεξέτασης της υπόθεσης ζητώντας στην ουσία να ανατραπούν οι αποφάσεις δύο κατώτερων δικαστηρίων που είχαν ταχθεί κατά της εφαρμογής του προεδρικού διατάγματος της 6ης Μαρτίου.

Η αμφιλεγόμενη απαγόρευση είχε προκαλέσει μεγάλες διαδηλώσεις στις ΗΠΑ, προβλήματα στα αεροδρόμια αλλά και πολλές αντιδράσεις.

«Ζητήσαμε από το Ανώτατο Δικαστήριο να ασχοληθεί με αυτή τη σημαντική υπόθεση και έχουμε την πεποίθηση πως το προεδρικό διάταγμα του Ντόναλντ Τραμπ είναι μέσα στις αρμοδιότητες που έχει να φροντίζει για την ασφάλεια του έθνους και να προστατεύει τις κοινότητές μας από την τρομοκρατία» δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Το αρχικό διάταγμα του Τραμπ «φρέναραν» δύο δικαστήρια τον Ιανουάριο, στην Ουάσινγκτον και τη Μινεσότα. Τον Μάρτιο ο Αμερικανός πρόεδρος εξέδωσε νέο διάταγμα, με το οποίο απαγόρευε την είσοδο στις ΗΠΑ πολιτών από τη Σομαλία, το Ιράν, τη Συρία, το Σουδάν, τη Λιβύη και την Υεμένη αλλά και όλων των προσφύγων.

Ωστόσο, δικαστήριο του Μέριλαντ διαπίστωσε πως παραβίαζε συνταγματικά δικαιώματα και επέβαλε προσωρινό «πάγωμα» του διατάγματος. Ακολούθησε και δικαστήριο της Χαβάης ενώ τον περασμένο μήνα, ομοσπονδιακό εφετείο στη Βιρτζίνια αρνήθηκε να άρει το προσωρινό φρένο.