Η Αυστρία αναβάθμισε τη Γενική Αντιπροσωπεία των Παλαιστινίων στη Βιέννη σε «διπλωματική αποστολή», με επικεφαλής έναν διπλωμάτη που φέρει βαθμό πρεσβευτή, ανακοίνωσε ο αυστριακός πρόεδρος Χάιντς Φίσερ.

Είναι μια πολιτική κίνηση, μια συμβολική κίνηση που μαρτυρά τον τρόπο με τον οποίο η Αυστρία παίρνει μέρος στο μέλλον των Παλαιστινίων, υπογράμμισε μετά τη συνάντησή του με τον Μαχμούντ Αμπάς, τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, ο οποίος συναντήθηκε επίσης με τον αρχηγό της αυστριακής κυβέρνησης, τον σοσιαλδημοκράτη καγκελάριο Βέρνερ Φάιμαν.

Το βράδυ, σε ομιλία του, ο Μαχμούντ Αμπάς επέκρινε έντονα την απόφαση του Ισραήλ να παγώσει την καταβολή στην Παλαιστινιακή Αρχή πόρων από φόρους και τελωνειακά δικαιώματα που παρακρατούν οι ισραηλινές αρχές για λογαριασμό της Παλαιστινιακής Αρχής. Πρόκειται για μια «πραγματική κρίση» που μπορεί να οδηγήσει σε μια απόφαση για την τύχη μας, είπε.

Το Ισραήλ αποφάσισε να παγώσει τους πόρους αυτούς, απαντώντας έτσι στην ένταξη της Παλαιστίνης στην UNESCO. Οι συγκεκριμένοι πόροι αντιπροσωπεύουν ποσό σχεδόν 74,9 εκατομμυρίων ευρώ (100 εκατομμύρια δολάρια) το μήνα, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΟΗΕ.

Η ομιλία του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής έγινε στο Φόρουμ Μπρούνο Κράισκι, το οποίο πήρε το όνομά του από τον πρώην σοσιαλδημοκράτη καγκελάριο Μπρούνο Κράισκι (1991-1990), εβραϊκής καταγωγής αλλά και ένθερμο υποστηρικτή των νόμιμων δικαιωμάτων του παλαιστινιακού λαού.