Η Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ εκτίμησε σήμερα ότι η νίκη της Μαρίν Λεπέν στις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία θα δημιουργούσε «μια μείζονα αναταραχή» και θα μπορούσε να οδηγήσει στη «διάλυση» της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Αυτό θα συνεπαγόταν ασφαλώς μια μείζονα αναταραχή και έναν κίνδυνο διάλυσης» της ΕΕ, έκρινε η Λαγκάρντ ερωτηθείσα από το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC σχετικά με τους κινδύνους να ξεσπάσει οικονομική κρίση στην περίπτωση που η πρόεδρος του ακροδεξιού κόμματος Εθνικό Μέτωπο (FN) επικρατήσει στις προεδρικές εκλογές και αποφασίσει η Γαλλία να αποχωρήσει από την ευρωζώνη.

Το ευρωπαϊκό σχέδιο προσέφερε «προστασία από τη φρίκη του πολέμου. Χρειάζεται να το έχουμε στο μυαλό μας», υπενθύμισε η Λαγκάρντ, η οποία μίλησε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο στο περιθώριο των εαρινών συνόδων του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Μετά τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν τον Νοέμβριο στις ΗΠΑ εν μέρει λόγω των εξαγγελιών του περί μιας πολιτικής προστατευτισμού, αλλά και την ψήφο υπέρ της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ τον Ιούνιο, συμμετέχοντες στην εαρινή σύνοδο των χρηματοοικονομικών θεσμών της συναίνεσης της Ουάσινγκτον εκφράζουν ανησυχία για το ποσοστό της πρόθεσης ψήφου που συγκεντρώνει η Λεπέν στις δημοσκοπήσεις, τρεις ημέρες πριν διεξαχθεί ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία.