Ένα σπάνιο και πολύτιμο βιολί Στραντιβάριους παίχτηκε και πάλι μπροστά σε- περιορισμένο- κοινό, σε ιδιωτική συναυλία στη Νέα Υόρκη, περισσότερα από 36 χρόνια μετά την κλοπή του.

Με συγκίνηση το πήρε στα χέρια της Mira Wang, καθώς ήταν το βιολί του βιρτουόζου βιολονίστα Ρόμαν Τότενμπεργκ, του οποίου ήταν μαθήτρια.

Το βιολί είχε κλαπεί από το καμαρίνι του Τότενμπεργκ στη Μασαχουσέτη το 1980 και ανακαλύφθηκε το 2015. Ο ίδιος πέθανε το 2012 σε ηλικία 101 ετών. Είχε θεωρηθεί χαρισματικό παιδί στη γενέτειρά του, την Πολωνία, και είχε αγοράσει το βιολί του 18ου αιώνα- γνωστό ως Ames Stradivarius – το 1943.

Όπως εξηγεί το BBC, τα βιολιά του Αντόνιο Στραντιβάριους θεωρούνται από τα καλύτερα στον κόσμο και η τιμή τους μπορεί να φτάσει εκατομμύρια.

Το βιολί είχε εξαφανιστεί την ώρα που ο Τότενμπεργκ χαιρετούσε τον κόσμο, ύστερα από ένα κονσέρτο.

Ξαναεμφανίστηκε το 2015 όταν μια γυναίκα, που το κληρονόμησε από τον σύζυγό της, μετά τον θάνατό του, το πήγε σε εκτιμητή. Ο άνδρας ήταν πρώην μαθητής του Τότενμπεργκ και θεωρείτο εξαρχής ύποπτος για την κλοπή του βιολιού αλλά ποτέ δεν του απαγγέλθηκαν κατηγορίες λόγω έλλειψης στοιχείων.

Η Wang σημείωσε πως στο κονσέρτο της κυριαρχούσε η θλίψη επειδή ο δάσκαλός της δεν ζούσε για να ακούσει το βιολί του ξανά. «Είναι για μένα πολύ σημαντικό το ότι μπορώ να χρησιμοποιώ το βιολί, που είμαι η πρώτη που το παρουσιάζει στο κοινό» τόνισε.

Στο κοινό ήταν και οι τρεις κόρες του, Τζιλ, Έιμι και Νίνα. «Φωνάζουμε τη Mira τέταρτη αδελφή μας» δήλωσε η Έιμι στο Reuters, «ήταν η προστατευόμενη του πατέρα μου. Σίγουρα είχε πολλούς αγαπημένους μαθητές αλλά εκείνη ήταν πολύ κοντά μας, πολύ κοντά και σε εκείνον».

biolin2 biolin3 biolin4 biolin1 biolin5 biolin6