Σε ανακοινώσεις του αυστριακού υπουργείου Εξωτερικών και της αμερικανικής πρεσβείας στην Βιέννη, διευκρινίζεται πως Αυστριακοί με διπλή υπηκοότητα δεν πλήττονται από το διάταγμα του νέου Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, με το οποίο απαγορεύεται η είσοδος στις ΗΠΑ σε πολίτες επτά μουσουλμανικών χωρών (Ιράκ, Ιράν, Λιβύη, Σομαλία, Σουδάν, Συρία και Υεμένη)

Ενώ αρχικά, οι Αυστριακοί πολίτες που προέρχονται από αυτές τις χώρες, έχοντας διπλή υπηκοότητα, δεν είχαν πρόσβαση σε άδεια εισόδου στις ΗΠΑ, τώρα, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, μπορούν να ταξιδέψουν στις ΗΠΑ κάνοντας χρήση του αυστριακού διαβατηρίου τους.

Την 1η Ιανουαρίου 2016 ζούσαν στην Αυστρία συνολικά πάνω από 65.000 πρόσωπα που προέρχονται από τις επτά χώρες, από τα οποία οι 33.313 είναι Σύροι, οι 13.884 Ιρακινοί, οι 11.637 προέρχονται από το Ιράν, ενώ σε 4.877 ανέρχεται ο αριθμός των πολιτών από τη Σομαλία, σε 640 εκείνων από τη Λιβύη, σε 588 εκείνων από το Σουδάν και σε 195 εκείνων από την Υεμένη, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν επίσημες στατιστικές για το πόσοι από αυτούς έχουν διπλή υπηκοότητα.

Αντιδράσεις και κριτική στο διάταγμα του Ντόναλντ Τραμπ υπήρξαν στην Αυστρία μεταξύ άλλων από τον νέο Αυστριακό ομοσπονδιακό πρόεδρο Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν και τον υπουργό Εξωτερικών και Ενσωμάτωσης Σεμπάστιαν Κουρτς.

Οι εξελίξεις στις ΗΠΑ με την πολιτική του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, του προξενούν «βαθιά ανησυχία», όπως άλλωστε και σε πολλούς άλλους ανθρώπους, ενώ κατά την άποψή του είναι σαφές πως το διάταγμα του Ντόναλντ Τραμπ επιβάλλει διακρίσεις και τόσο το διάταγμα όσο και η εφαρμογή του έγιναν εντελώς ερασιτεχνικά, είχε τονίσει σε συνέντευξή του ήδη τη Δευτέρα ο Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν.

Ο Αυστριακός πρόεδρος, σημειώνοντας ότι είχε επικρίνει ήδη εκ των προτέρων το ύφος και το περιεχόμενο του προεκλογικού αγώνα του Τραμπ, επισήμανε ότι «με λύπη πρέπει να διαπιστώσω πως οι εμπειρίες από τότε δεν είναι ενθαρρυντικές».

Το διάταγμα του Ντόναλντ Τραμπ είχε καταδικάσει με κάθε σαφήνεια σε προχθεσινές δηλώσεις του ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών και Ενσωμάτωσης Σεμπάστιαν Κουρτς, του συγκυβερνώντος, με τους Σοσιαλδημοκράτες συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος.

«Καταδικάζω αυτή τη γενική απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ. Η δικαιολογημένη στράτευση εναντίον της τρομοκρατίας και του ισλαμισμού δεν επιτρέπεται να οδηγήσει στο να τεθούν υπό γενική υποψία θρησκευτικές κοινότητες και ολόκληρες χώρες», τόνιζε χαρακτηριστικά ο Σεμπάστιαν Κουρτς.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής των Αυστριακών Πράσινων και αρμόδιος του κόμματος για θέματα ασφάλειας Πέτερ Πιλτς ζήτησε την απαγόρευση της εισόδου στην Αυστρία για τον νέο Αμερικανό πρόεδρο ως απάντηση στο διάταγμα του Ντόναλντ Τραμπ.

«Χρειαζόμαστε ένα ακλόνητο και σκληρό μήνυμα προς τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος δεν μπορεί και δεν επιτρέπεται να συμπεριφέρεται κατ’ αυτόν τον τρόπο με τις ελευθερίες μας» είχε τονίσει ο Αυστριακός βουλευτής.

Ο ίδιος διευκρίνισε πως πρόκειται πρωτίστως για έναν συμβολισμό που θα δείχνει ότι δεν «ανεχόμαστε τα πάντα» και επισήμανε πως δεν αρκεί κανείς στην Ευρώπη να διατυπώνει μόνο παράπονα, αλλά πρέπει να αντιδράσει με αυτοπεποίθηση και να ανακηρύξει τον Ντόναλντ Τραμπ ανεπιθύμητο πρόσωπο, δίνοντάς του «ένα καλό μάθημα».