Από το Μάιο του 2016 σε όλη την Ελλάδα πραγματοποιήθηκαν έρευνες σε 275 σπίτια και συνελήφθησαν 196 άτομα στο πλαίσιο της επιχείρησης «Βόσπορος».

Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το euronews τα όπλα κρότου-αερίου μπορούν εύκολα να μετατραπούν σε πυροβόλα όπλα. Έχουν χαμηλό κόστος αγοράς και χρησιμοποιούνται συχνά από τους κακοποιούς για εκφοβισμό. Οι ελληνικές, οι κυπριακές και οι αρχές άλλων 8 ευρωπαϊκών κρατών συμμετείχαν στην επιχείρηση με την κωδική ονομασία «Βόσπορος» της Ευropol.

Τα όπλα κατασκευάζονταν στην Τουρκία και περνούσαν στην Ευρώπη μέσω Βουλγαρίας, όπου η κατοχή και η διακίνησή τους είναι νόμιμη. Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης κατασχέθηκαν εκατοντάδες όπλα. Μάλιστα πέντε από αυτά είχαν μετατραπεί σε πυροβόλα. Χιλιάδες φυσίγγια, τέσσερις χειροβομβίδες, μαχαίρια, σπρέι πιπεριού, συσκευές αναγόμωσης φυσιγγίων και εκατοντάδες φωτοβολίδες. Οι συλληφθέντες είχαν στην κατοχή τους αρχαία αντικείμενα και ναρκωτικά.

Eίναι χαρακτηριστικό πως μεταξύ των δέκα χωρών (Ρουμανία, Ελλάδα, Κύπρος, Βέλγιο, Ολλανδία, Πολωνία, Φινλανδία, Σουηδία, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο) που συμμετείχαν στην επιχείρηση στην Ελλάδα έγιναν οι περισσότερες συλλήψεις και κατ’ οίκον έρευνες, γεγονός, που δηλώνει τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Ελληνικής Αστυνομίας.
Σε όλη την Ευρώπη συνελήφθησαν 250 άτομα και έγιναν εκατοντάδες έρευνες σε σπίτια. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Europol, η χρήση των συγκεκριμένων όπλων από εγκληματικές οργανώσεις και κακοποιούς τα τελευταία χρόνια έχει γνωρίσει ραγδαία αύξηση.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.