Οι δολοφονίες αμάχων στη Συρία πρέπει να σταματήσουν «αμέσως», δήλωσε σήμερα, κατά την διάρκεια επίσκεψής του στη Λιβύη, ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι-μουν, καλώντας να πάψει η βίαιη καταστολή των λαϊκών διαδηλώσεων εναντίον του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

«Οι φόνοι αμάχων πρέπει να σταματήσουν αμέσως», υπογράμμισε για άλλη μια φορά ο Μπαν στην διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Τρίπολη, τονίζοντας ότι η βία στην διάρκεια της εξέγερσης έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 3.000 σύρους πολίτες.

Ο πρόεδρος Άσαντ «πρέπει να εφαρμόσει τη συμφωνία το συντομότερο δυνατόν. . . ο λαός έχει υποφέρει πολλά εδώ και πολύ καιρό», είπε ο ΓΓ του ΟΗΕ, αναφερόμενος στη συμφωνία με τον Αραβικό Σύνδεσμο όσον αφορά ένα σχέδιο για την έξοδο από την πολιτική κρίση.

Ο Μπαν επέμεινε ότι στη Συρία επικρατεί μια «απαράδεκτη κατάσταση».

Νωρίτερα σήμερα, άνδρες των συριακών υπηρεσιών ασφαλείας σκότωσαν 11 σουνίτες μουσουλμάνους τους οποίους σταμάτησαν σε σημείο ελέγχου βορειοδυτικά της πόλης Χομς στην κεντρική Συρία, σύμφωνα με ακτιβιστές.

Η πληροφορία δεν επιβεβαιώθηκε από ανεξάρτητες πηγές. Ακολουθεί την πληροφορία από έναν ακτιβιστή στην Χομς πως εννιά αλαουίτες αναγκάστηκαν δια της βίας να βγουν από ένα λεωφορείο και εκτελέστηκαν κοντά στην πόλη χθες (Τρίτη). Οι αλαουίτες, μια σέκτα του σουνιτικού Ισλάμ στην οποία ανήκει η οικογένεια Άσαντ, μονοπωλούν την εξουσία στη Συρία.

Εάν επιβεβαιωθεί ο απολογισμός θα πρόκειται για ένα από τα πιο αιματηρά επεισόδια σεκταριστικής βίας αφότου ξέσπασε η εξέγερση εναντίον του Άσαντ.