Την πρωτοβουλία του γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών Μπάν Κι-Μουν να συγκαλέσει στη Ν. Υόρκη συνάντηση μεταξύ του προέδρου τους Κυπριακής Δημοκρατίας Δ. Χριστόφια και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ντερβίς Ερογλου, στίς 30 και 31 Οκτωβρίου, χαιρέτησε σε γραπτή δήλωση του απο τις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Οπως ανέφερε ο πρόεδρος της Επιτροπής μετά απο 3 χρόνια συνομιλιών «έφτασε η ώρα να κλείσουν όλα τα εναπομείναντα κυρίως προβλήματα» και τονίσε οτι ολοι οι Κύπριοι θα επωφεληθούν απο μια ενωμένη Κύπρο.

Ο κ. Μπαρόζο αναφέρει ακόμη οτι η επιτροπή αναμένει απο τη συνάντηση της Νέας Υόρκης «απτά αποτελέσματα» τα οποία θα ανοίξουν το δρόμο για την τελική φάση της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων. «Παρακολουθώ στενά την όλη διαδικασία»  σημειώνει ο κ. Μπαρόζο ο οποίος τονίζει ακόμα οτι καλεί τους δύο ηγέτες να αδράξουν την ευκαιρία και να καταλήξουν σε συνολική λήξη «τώρα».

Οι δύο ηγέτες και τα ΗΕ μπορούν να εξακολουθούν να στηρίζονται στην πλήρη υποστήριξη της Επιτροπής καταλήγει ο κ. Μπαρόζο στην γραπτή δήλωση του.