Το παλάτι Hisham στην Παλαιστίνη φιλοξενεί στο εσωτερικό του ένα από τα μεγαλύτερα «χαλιά» από μωσαϊκό του κόσμου, από το πρώτο μισό του 8ου αιώνα.

Τα εντυπωσιακά ψηφιδωτά στην κατεχόμενη πόλη Ιεριχώ της δυτικής όχθης συνήθως καλύπτονται με ένα παχύ στρώμα άμμου για να διατηρούνται.

Palestine2

Φέτος ωστόσο ξεκινάει το πολυαναμενόμενο έργο ανακαίνισής τους με την αρωγή του ιαπωνικού διεθνούς οργανισμού ανάπτυξης, αρχαιολόγων και το παλαιστινιακού υπουργείου Τουρισμού και Αρχαιοτήτων.

Για μία ημέρα, την 1η Οκτώβρη, η είσοδος ήταν ανοιχτή για το κοινό πριν ξεκινήσει σχέδιο για την αποκατάσταση και διατήρηση των ψηφιδωτών, σύμφωνα με το aljazeera.com.

Palestine3

Το παλάτι Hisham είναι ένα από τα πιο διάσημα αξιοθέατα στην Ιεριχώ και ένα από τα πιο σημαντικά μέρη στην Παλαιστίνη, σύμφωνα με τον Iyad Hamdan, επικεφαλής του υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης.

Ο αρχαιολογικός χώρος που αποτελείται από ένα παλάτι, ιαματικά λουτρά και ένα σιντριβάνι χτίστηκε κατά τη διάρκεια της περιόδου Umayyad.

Palestine4

«Πέρυσι, 120.000 άτομα επισκέφθηκαν το παλάτι του Hisham ενώ μετά τις εργασίες αναμένουμε ο αριθμός των επισκεπτών να διπλασιαστεί ή να τριπλασιαστεί», σημείωσε.

Palestine8

Το ψηφιδωτό χαλί απαρτίζεται από 38 επιμέρους σχέδια που καλύπτουν 827 τετραγωνικά μέτρα της αίθουσα ακροάσεων και αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της πρώιμης ισλαμικής τέχνης.

Τα έργα αποκατάστασης αναμένεται να ολοκληρωθούν το 2018 και σύμφωνα με τον Hamdan η ξεχωριστή ομορφιά του προορίζεται για όλο τον κόσμο.

Palestine11 Palestine10 Palestine9 Palestine5 Palestine7 Palestine6