Η προγραμματισμένη για αύριο σύνοδος Ε.Ε.-Καναδά για την υπογραφή της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου συνεχίζει να είναι εφικτή, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, καθώς οι Βέλγοι πολιτικοί εισήλθαν στην δεύτερη ημέρα συνομιλιών για το μέλλον της συμφωνίας.

Από το πρωί της Τρίτης διεξάγονται συνομιλίες των τοπικών αρχών υπό την αιγίδα του πρωθυπουργού Σαρλ Μισέλ, στις οποίες συμμετέχουν η Βαλονία και οι Βρυξέλλες που έχουν απορρίψει μια συμφωνία, η οποία έχει τη στήριξη των υπόλοιπων 27 κυβερνήσεων της Ε.Ε.

Χωρίς την έγκριση των περιοχών και των γλωσσικών κοινοτήτων, το Βέλγιο δεν μπορεί να υπογράψει τη Συνολική Οικονομική και Εμπορική Συμφωνία (CETA) στην προγραμματισμένη σύνοδο Ε.Ε.-Καναδά αύριο, με τη συμμετοχή του Καναδού πρωθυπουργού Τζάστιν Τριντό.

«Συνεχίζω να ελπίζω ότι το Βέλγιο θα αποδείξει ότι είναι πρωταθλητής στην επίτευξη συναίνεσης και ότι θα μπορέσουμε σύντομα να οριστικοποιήσουμε τη συμφωνία», δήλωσε ο Τουσκ σε συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο Τουσκ είπε ότι θα υπάρχουν συνέπειες για την παγκόσμια θέση της Ευρώπης εάν δεν καταφέρει να πετύχει μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τον Καναδά, «την πλέον ευρωπαϊκή χώρα έξω από την Ευρώπη, ένα στενό φίλο και σύμμαχο».

«Αλλά είναι πολύ νωρίς να φθάσουμε ακόμα εκεί. Καθώς μιλάμε, η αυριανή σύνοδος συνεχίζει να είναι εφικτή».