Συγκλονισμένη η κοινή γνώμη της Ιαπωνίας παρακολουθεί τις αποκαλύψεις για τον αποκαλούμενο και ως «γηραιότερο άνδρα του Τόκιο», ο οποίος φαίνεται ωστόσο πως είχε πεθάνει πριν από δεκαετίες…

Η αστυνομία διερευνά καταγγελίες σύμφωνα με τις οποίες ο Σόιγκεν Κάτο είχε πεθάνει πριν από 32 χρόνια, αλλά η οικογένειά του τον μουμιοποίησε ώστε να εισπράττει τη σύνταξή του.

Η αποκάλυψη έγινε όταν στελέχη της δημοτικής αρχής του Τόκιο, πήγαν να επισκεφθούν τον Σόιγκεν Κάτο, ο οποίος εμφανιζόταν στα αρχεία της πόλης, ως ο «γηραιότερος άνδρας κάτοικος» της, προκειμένου να τον συγχαρούν για τα 111α γενέθλια του! Τότε ανακάλυψαν πως ήταν νεκρός.

Αν και είχαν επιχειρήσει πολλές φορές στο παρελθόν να τον δουν από κοντά, μέλη της οικογένειάς του τους εμπόδιζαν, προβάλλοντας διάφορες δικαιολογίες, όπως ότι δεν θέλει να βλέπει κανέναν ή ότι βρίσκεται στην επαρχία Γκίφου.

Αυτό προκάλεσε υποψίες στις αρχές και ζητήθηκε η βοήθεια της αστυνομίας, άνδρες της οποίας μπήκαν δια της βίας στο σπίτι του Κάτο την Τετάρτη και βρήκαν ένα μουμιοποιημένο πτώμα στο κρεβάτι.

Παρά τη νεκροψία που διενεργήθηκε χθες, τα ακριβή αίτια θανάτου του Κάτο, αλλά και ο χρόνος θανάτου του δεν έχουν ακόμη εξακριβωθεί.

Από τη στιγμή ωστόσο που η τελευταία εφημερίδα που βρέθηκε στο δωμάτιο ήταν της 5ης Νοεμβρίου 1978, εκτιμάται ότι ο θάνατός του επήλθε τότε.

Τα δημοσιεύματα αναφέρουν ότι οι συγγενείς του Κάτο, είπαν στην αστυνομία ότι τον κράτησαν στο δωμάτιο για περίπου 30 χρόνια καθώς ο ίδιος ήθελε να είναι «ένας ζωντανός Βούδας».

Ο Σόιγκεν Κάτο είχε γεννηθεί στις 22 Ιουλίου 1899.

Η οικονομική εφημερίδα Nikkei γράφει ότι το σύνολο των συνταξιοδοτικών καταβολών στον Κάτο ήταν 9,5 εκ. γεν, δηλαδή περίπου 84.700 ευρώ, από τα οποία, περίπου τα 6,1 εκ. γεν, (54.400 ευρώ) δεν υπήρχαν πλέον στο λογαριασμό.