Τη σημασία του αποτελέσματος του ουγγρικού δημοψηφίσματος, στο μέλλον των σχέσεων του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν με τις Βρυξέλλες εξετάζει σήμερα το σύνολο του κοινοτικού Τύπου.

Η εφημερίδα Politico, δημοσιεύοντας στην ιστοσελίδα της ρεπορτάζ με τίτλο «Η Ουγγαρία στέλνει στην ΕΕ ηχηρό μήνυμα υπέρ του Όρμπαν» σχολιάζει πως παρά τη νομική ακύρωσή του λόγω μη ικανοποιητικής προσέλευσης, το συντριπτικό αποτέλεσμα κατά των ποσοστώσεων της ΕΕ για την κατανομή των προσφύγων, ενδέχεται να ενισχύσει τη δύναμη του Ορμπάν σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, το γεγονός ότι προσήλθαν στις κάλπες περισσότεροι από 3.580.000 ψηφοφόροι είναι εντυπωσιακό, ενώ μεγαλύτερη ακόμα σημασία έχει το γεγονός ότι ο Ούγγρος πρωθυπουργός έδειξε ότι όχι μόνο δεν πτοείται καθόλου από τον ευρωσκεπτικισμό που σαρώνει όλη την ήπειρο και απειλεί άλλους ηγέτες, αλλά αντίθετα τον έχει ασπαστεί. Αυτή η σιγουριά που απολαμβάνει στη χώρα του ο Όρμπαν, συνεχίζει το δημοσίευμα, θα μπορούσε να τον κάνει ακόμα πιο επιθετικό σε σχέση με τις διεκδικήσεις του στην ΕΕ και να ενισχύσει την επιρροή του όσον αφορά την επιδίωξη στόχων εξωτερικής πολιτικής, όπως η χαλάρωση των κυρώσεων απέναντι στη Ρωσία ή η βελτίωση των οικονομικών σχέσεων με την Κίνα. Το βέβαιο είναι, επισημαίνει ο συντάκτης, ότι έχει καταστήσει σαφές ότι η μελλοντική μεταναστευτική πολιτική θα πρέπει να λάβει υπόψη την «ευέλικτη αλληλεγγύη», μία προσέγγιση που υποστηρίζει η Ουγγαρία.

Από την άλλη, ο ιστότοπος EU Observer, βλέπει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ως εμπόδιο στη μάχη που έχει εξαπολύσει απέναντι στην ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική ο Ούγγρος Πρωθυπουργός, εξαιτίας της χαμηλής προσέλευσης που το καθιστά νομικά μη δεσμευτικό, σημειώνοντας ότι, παρά την εκστρατεία ενάντια στους μετανάστες εδώ και ένα χρόνο, η κυβέρνηση Όρμπαν απέτυχε να πείσει περισσότερους από τους μισούς ψηφοφόρους να προσέλθουν χθες στις κάλπες. Δεύτερο δημοσίευμα στον ίδιο ιστότοπο, με τίτλο «Ο Όρμπαν τα γυρίζει ως προς το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για το μεταναστευτικό, την ώρα που η ΕΕ πανηγυρίζει», εστιάζει στην προσπάθεια του Ούγγρου προωθυπουργού να παρουσιάσει ως νίκη το αποτέλεσμα. Όπως αναφέρει, οι Ευρωπαίοι πολιτικοί χαιρέτισαν την έκβαση του δημοψηφίσματος, ενώ η ουγγρική κυβέρνηση έχει ξεκινήσει μία μαζική προσπάθεια περιορισμού του πολιτικού κόστους, εστιάζοντας στο αποτέλεσμα και όχι στην εγκυρότητά του και προαναγγέλλοντας τη συνέχιση της μάχης στις Βρυξέλλες.

Στο ίδιο μήκος κύματος, σχετικό δημοσίευμα του ευρωπαϊκού ιστότοπου, Euractiv, σημειώνει, τέλος, ότι ο λαϊκιστής Πρωθυπουργός της Ουγγαρίας υπέστη πλήγμα χθες στην εξέγερσή του εναντίον της ΕΕ, δεδομένου ότι η χαμηλή προσέλευση των ψηφοφόρων ακύρωσαν το δημοψήφισμά του, το οποίο στόχευε στην απόρριψη του σχεδίου των ποσοστώσεων στην υποδοχή των μεταναστών.