Η βουλή της Αυστρίας αποφάσισε χθες την διεξαγωγή έρευνας για έξι υποθέσεις διαφθοράς που ενδέχεται να πλήξουν τα περισσότερα πολιτικά κόμματα της χώρας.

Τα πέντε κόμματα του κοινοβουλίου συμφώνησαν να δημιουργήσουν μια εξεταστική επιτροπή η οποία θα ερευνήσει όλες τις υποθέσεις, μετέδωσε το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο APA.

Ο Σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν βρίσκεται στο επίκεντρο μιας από τις υποθέσεις αυτές.

Φέρεται να είχε δώσει εντολή σε κρατικές εταιρίες να δημοσιεύουν διαφημίσεις όταν ήταν υπουργός Συγκοινωνιών το 2007 προκειμένου να ευνοήσει εφημερίδες.

«Οι κατηγορίες είναι αβάσιμες», είπε χθες ο Φάιμαν, απορρίπτοντας τα έγγραφα και τις καταθέσεις που ήρθαν πρόσφατα στην δημοσιότητα και φέρονται να επιβεβαιώνουν τις σχετικές καταγγελίες.

Η επιτροπή –δεν είναι γνωστό ακόμη πότε θα αρχίσει το έργο της– πρόκειται επίσης να ερευνήσει διαφημιστικές εκστρατείας που διεξήγαγαν και άλλοι πολιτικοί στο παρελθόν, ως το έτος 2000.

Τα άλλα σκάνδαλα αφορούν αρκετούς πρώην υπουργούς του ακροδεξιού κόμματος των Ελεύθερων και της Συμμαχίας Μέλλον της Αυστρίας, καθώς και του κεντροδεξιού Λαϊκού Κόμματος.

Η επιτροπή πρόκειται ειδικότερα να ερευνήσει καταγγελίες περί δωροδοκιών από επενδυτές και επιχειρήσεις με αντάλλαγμα ευνοϊκά νομοθετήματα στους τομείς των στοιχημάτων και των τηλεπικοινωνιών, συμβάσεις με τα υπουργεία Οικονομικών και Εσωτερικών και ακόμη και την παραχώρηση της αυστριακής υπηκοότητας.

Πολιτικοί αναλυτές προειδοποιούν ότι η επιτροπή δύσκολα θα μπορέσει να χειριστεί τον τεράστιο όγκο των στοιχείων και επισημαίνουν ότι η κατάσταση δεν θα ξεκαθαρίσει εύκολα, τουλάχιστον στο πολιτικό επίπεδο.

Ορισμένοι από τους πολιτικούς που εμπλέκονται ίσως προσαχθούν στην δικαιοσύνη, ενώ ήδη, εισαγγελείς έχουν αρχίσει έρευνες.