«Ρεαλιστικά αισιόδοξος» ότι θα κερδίσει και τον επαναληπτικό γύρο των αυστριακών προεδρικών εκλογών στις 2 Οκτωβρίου, δηλώνει σε σημερινή συνέντευξή του στο Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΡΑ), ο Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, νικητής του δευτέρου γύρου των εκλογών της 22ας Μαΐου, των οποίων την ακύρωση και την επανάληψη αποφάσισε το Αυστριακό Συνταγματικό Δικαστήριο, αποδεχόμενο προσφυγή του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων.

Ο υποψήφιος του Κόμματος των Ελευθέρων και υπαρχηγός του, Νόρμπερτ Χόφερ, ο οποίος είχε ηττηθεί οριακά με ποσοστό 49,7%, έναντι 50,3 % του νικητή των εκλογών, υποψήφιου των Πράσινων, Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, φέρεται τώρα στις δημοσκοπήσεις για τον επαναληπτικό γύρο, σε τέσσερις εβδομάδες, να προηγείται του αντιπάλου του, Βαν ντερ Μπέλεν.

Όπως τονίζει στη συνέντευξή του στο ΑΡΑ ο Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, πίσω του βρίσκεται μία πολύ πλατιά κίνηση πολιτών, ενώ «πίσω από τον κύριο Χόφερ βρίσκεται το Κόμμα των Ελευθέρων, και σε αυτό το γεγονός δεν έχει αλλάξει τίποτε, ακόμη και μετά την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, την οποία ο ίδιος σέβεται πλήρως».

Τον υποψήφιο των Πράσινων και πρώην επί πολλά χρόνια αρχηγό τους, δεν εντυπωσιάζει η τοποθέτηση των Ελευθέρων ως δήθεν «φιλολαικών αγωνιστών» κατά του κάθε είδους «συστήματος», κάτι που βρίσκει σίγουρα απήχηση σε πολλούς, ωστόσο, όπως παρατηρεί ο ίδιος, «με σιγουριά, τον λαό, το εκλογικό σώμα, δεν τον έχει μονοπωλήσει το Κόμμα των Ελευθέρων».

Ο Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν θεωρεί αναξιόπιστο πως οι Ελεύθεροι, μετά το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος για το Brexit, έχουν λάβει αποστάσεις από τις παγιωμένες θέσεις τους για έξοδο της Αυστρίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς, όπως σημειώνει, πολυάριθμα ντοκουμέντα αποδεικνύουν το «φλερτάρισμα» τους για έξοδο από την Ε.Ε. και την Ευρωζώνη, κάτι με το οποίο, όπως σημειώνει, κανείς δεν επιτρέπεται να «παίζει».

Ο ίδιος, ως ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας και προς το συμφέρον της χώρας, θα κάνει ό, τι είναι δυνατόν για να εμποδίσει στο μέλλον μία κυβέρνηση η οποία δεν λαμβάνει σοβαρά ένα τέτοιο ζήτημα (ΣΣ ενδεχόμενη κυβέρνηση με επικεφαλής το Κόμμα των Ελευθέρων, που εμφανίζεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις ως πρώτη πλέον πολιτική δύναμη με ποσοστό πάνω από 30 %).

Στη συνέντευξή του, ο Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν απορρίπτοντας κατηγορηματικά την κριτική ότι με τον όρο της «πατρίδας» που προβάλλει στον προεκλογικό του αγώνα προτάσσει τον εθνικισμό, τονίζει πως τον ενοχλούσε πάντα εξαιρετικά το γεγονός για το πόσο εύκολα παραδίνεται σε κάποιες εθνικιστικές δυνάμεις το θέμα «πατρίδα», καθώς για τον ίδιο δεσμός με την πατρίδα και κοινωνικότητα, είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος.

Σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις, τα θέματα της τρομοκρατίας και του ασύλου, τα οποία ευνοούν στην προεκλογική εκστρατεία τον υποψήφιο της Ακροδεξιάς, φαίνεται πως θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στην έκβαση του επαναληπτικού γύρου, με την πλειονότητα των ερωτηθέντων να θεωρούν καθοριστικό για την ετυμηγορία τους την ασφάλεια και την προστασία από την τρομοκρατία.

Επίσης, στην πλειονότητα τους οι ερωτηθέντες εκτιμούν πως σημαντικό ρόλο παίζει και μία σκληρότερη πολιτική στο προσφυγικό ζήτημα και το άσυλο, δύο δηλαδή θέματα τα οποία και στο παρελθόν το Κόμμα των Ελευθέρων είχε εκμεταλλευτεί κατά κόρον σε προεκλογικές του εκστρατείες, και που τώρα οι τελευταίες συγκυρίες ενισχύουν ακόμη περισσότερο αυτή τη στάση του.

Αξίζει να σημειωθεί, πως από μία σειρά νομικούς, συνταγματολόγους και πολιτικούς αναλυτές στην Αυστρία αλλά και διεθνώς, αμφισβητείται έντονα η απόφαση για ακύρωση και επανάληψη ολόκληρης της εκλογικής διαδικασίας του δευτέρου γύρου των αυστριακών προεδρικών εκλογών,με την οποία το Συνταγματικό Δικαστήριο είχε αποδεχθεί την προσφυγή κατά του εκλογικού αποτελέσματος από την πλευρά του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων και η οποία αποτελεί παγκόσμια καινοτομία.

Ενόψει του επαναληπτικού γύρου της 2ας Οκτωβρίου, το Κόμμα των Ελευθέρων έχει διαμηνύσει με κάθε σαφήνεια, την πρόθεσή του να προσβάλει,αν κρίνει απαραίτητο, το αποτέλεσμα και αυτού του γύρου ή και άλλων γύρων,προφανώς μέχρις ότου υπάρξει ένα αποτέλεσμα αρεστό στο κόμμα.

Οι Ελεύθεροι ισχυρίζονται πως μία εκ νέου προσφυγή είναι πιθανή αν συμβούν και πάλι παρατυπίες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν το εκλογικό αποτέλεσμα,παρά το γεγονός πως στην απόφαση του, το Συνταγματικό Δικαστήριο δεν διαπιστώνει απολύτως καμία περίπτωση νοθείας κατά τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.