«Μην εγκαταλείπετε ποτέ, ποτέ μην είστε αδιάφοροι, μην πιστεύετε ποτέ ότι τα πράγματα δεν μπορούν να αλλάξουν», είναι το μήνυμα που απηύθυνε ο 94χρονος Στεφάν Εσέλ, πρώην διπλωμάτης και εκ των συντακτών της Παγκόσμιας Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, μιλώντας στο κατάμεστο αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Κολούμπια.

Ο Εσέλ, συγγραφέας του βιβλίου με τίτλο «Αγανακτήστε!», εξήγησε τη μάχη του για την αγανάκτηση προβάλλοντας την ανάγκη της στράτευσης προς την κατεύθυνση μιας πιο «ηθικής» κοινωνίας.

Με τον ενθουσιασμό των 94 χρόνων του, μιλώντας όρθιος επί σχεδόν 30 λεπτά, δήλωσε πως «είναι η στιγμή για να έχουμε εμπιστοσύνη και να είμαστε θαρραλέοι. Πρέπει οι πολίτες να σηκωθούν και να βρουν τη δύναμη να υποχρεώσουν τις κυβερνήσεις να είναι πιο αποτελεσματικές και τα λόμπι να έχουν λιγότερη επιρροή», πρόσθεσε.

Ο Εσέλ μετέβη στη Νέα Υόρκη από το Παρίσι, με την ευκαιρία της κυκλοφορίας στις ΗΠΑ του βιβλίου του, το οποίο έχει πλέον μεταφραστεί σε 30 γλώσσες. Εξέφρασε την έκπληξή του για τον αντίκτυπο του βιβλίου «σε χώρες τόσο διαφορετικές όσο η Ιαπωνία, η Αργεντινή ή η Γερμανία».

Ερωτηθείς για την κατάσταση στις ΗΠΑ, δήλωσε πως μετά την «απίθανη εκλογή» του, ο Μπαράκ Ομπάμα ήθελε αληθινά να αλλάξει τα πράγματα αλλά δεν τα κατάφερε. «Μου φαίνεται πως έχει παραιτηθεί», πρόσθεσε.

Ο Εσέλ επέμεινε στην ανάγκη να αντιμετωπιστούν τρεις μείζονες προκλήσεις: η φτώχεια, η υποβάθμιση του περιβάλλοντος και η τρομοκρατία. Εξέφρασε επίσης την ελπίδα για μια πιο ηθική κοινωνία, η οποία θα διαθέτει περισσότερο χώρο για τις πνευματικές αξίες.

Έπειτα από μιάμιση ώρα συζήτησης, οι περίπου 350 άνθρωποι που ήταν παρόντες τον χειροκρότησαν όρθιοι. Μετά τη Νέα Υόρκη, ο 94χρονος Εσέλ πρόκειται να μεταβεί στην Ουάσινγκτον και στη συνέχεια στη Βιέννη και το Λουξεμβούργο.