Στη Λιβερία καταγράφεται το υψηλότερο ποσοστό παγκοσμίως παιδιών που δεν πηγαίνουν στο σχολείο και σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ περίπου τα δύο τρίτα των παιδιών δεν έχουν δει ποτέ πώς είναι το εσωτερικό μιας σχολικής αίθουσας.

Αφρικανικές χώρες που πλήττονται από ένοπλες συρράξεις καταλαμβάνουν πολλές από τις υψηλότερες θέσεις της πρώτης παγκόσμιας κατάταξης των κρατών βάσει του ποσοστού των παιδιών τα οποία δεν πάνε σχολείο, όπως καταρτίστηκε από τη UNICEF. Το Νότιο Σουδάν και η Ερυθραία καταλαμβάνουν μαζί τη δεύτερη θέση: σε αμφότερες, το 59% των παιδιών δεν πάει σχολείο.

Τον περασμένο μήνα, η UNICEF προειδοποίησε ότι η καταναγκαστική στρατολόγηση παιδιών στο Νότιο Σουδάν ενδέχεται να κλιμακωθεί, εν μέσω των ανησυχιών περί επανέναρξης του εμφυλίου πολέμου στη χώρα αυτή.

Παρότι η σχολική εκπαίδευση είναι ζωτικής σημασίας για τα παιδιά που μεγαλώνουν σε χώρες που πλήττονται από κρίσεις, η παιδεία είναι ένας από τους τομείς οι οποίοι εξασφαλίζουν τη λιγότερη χρηματοδότηση από ανθρωπιστικές οργανώσεις, επισήμανε η UNICEF σε ανακοίνωσή της.

«Σε χώρες οι οποίες πλήττονται από συρράξεις, το σχολείο εφοδιάζει τα παιδιά με τη γνώση και τις ικανότητες που θα χρειαστούν για να ανοικοδομήσουν τις κοινότητές τους μόλις η κρίση τελειώσει», υπογράμμισε η Τζο Μπορν, επικεφαλής της διεύθυνσης της UNICEF για την παιδεία.

«Επίσης τα σχολεία προστατεύουν τα παιδιά από το (ψυχικό) τραύμα και τους κινδύνους για τη σωματική ακεραιότητά τους που τα περιβάλλουν», πρόσθεσε η ίδια.

Η σχολική ρουτίνα βοηθά ψυχολογικά τα παιδιά που έχουν βιώσει ωμότητες και τα προστατεύει από την κακομεταχείριση, σημειώνουν ειδικοί.

Η Λιβερία, μια χώρα της δυτικής Αφρικής όπου ξέσπασαν δύο εμφύλιες συρράξεις οι οποίες τερματίστηκαν το 2003, αποφάσισε να κλείσει προσωρινά τα σχολεία για να εμποδίσει την εξάπλωση του Έμπολα. Η επιδημία του ιού τερματίστηκε τον Ιούνιο.

Τα 18 εκατομμύρια παιδιά στις 10 χειρότερες χώρες σε ό,τι αφορά την πρόσβαση στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση αποτελούν σχεδόν το ένα τρίτο των 61 εκατομμυρίων παιδιών παγκοσμίως που δεν πάνε σχολείο, διευκρίνισε η UNICEF.

Οι δέκα χώρες με το υψηλότερο ποσοστό παιδιών που δεν πηγαίνουν σχολείο είναι:

1) η Λιβερία (62%),

2) το Νότιο Σουδάν (59%),

3) η Ερυθραία (59%),

4) το Αφγανιστάν (46%),

5) το Σουδάν (45%),

6) το Τζιμπουτί (43%),

7) η Ισημερινή Γουινέα (42%),

8) ο Νίγηρας (38%),

9) το Μαλί (36%) και

10) η Νιγηρία (34%).