Στο μικροσκόπιο χιλιάδες ηλεκτρονικά μηνύματα της Χίλαρι Κλίντον

Αμερικανός δικαστής έδωσε εντολή να εξεταστεί πιθανή δημοσιοποίησή τους


ΚΟΣΜΟΣ
6:47
23/08/2016
Στο μικροσκόπιο χιλιάδες ηλεκτρονικά μηνύματα της Χίλαρι Κλίντον
1
loading

Εντολή στο υπουργείο Εξωτερικών να εξετάσει 14.900 έγγραφα - τα περισσότερα από τα οποία φέρονται να είναι ηλεκτρονικά μηνύματα προς ή από την Χίλαρι Κλίντον - και να γνωμοδοτήσει για την πιθανή δημοσιοποίησή τους, έδωσε Αμερικανός δικαστής.

Τα έγγραφα αποκαλύφθηκαν σε έρευνα της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ανακρίσεων (FBI) για τη χρήση από την Κλίντον ιδιωτικού server ενώ ήταν υπουργός Εξωτερικών και αποτελούν τμήμα παρτίδας που παρέδωσε το FBI στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ όταν τελείωσε η έρευνά της. Το FBI αποφάνθηκε ότι η Κλίντον, με τη χρήση του ιδιωτικού της server είχε αποβεί «ιδιαίτερα αμελής» με ευαίσθητες πληροφορίες, αλλά πρότεινε να μην ασκηθεί δίωξη εναντίον της. Το θέμα κυνηγάει την Κλίντον καθ' όλη την διάρκεια της κούρσας της προς τον Λευκό Οίκο.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ μπορεί να δημοσιοποιήσει τη πρώτη παρτίδα των ηλεκτρονικών μηνυμάτων τον Οκτώβριο, λίγες εβδομάδες μόνο προτού η υποψήφια των Δημοκρατικών αντιμετωπίσει τον Ρεπουμπλικανό αντίπαλό της Ντόναλντ Τραμπ στις εθνικές εκλογές της 8ης Νοεμβρίου. Οι υπάλληλοι του υπουργείου αναμένονται να σχεδιάσουν, σε συνάντησή τους στις 23 Σεπτεμβρίου, το  χρονοδιάγραμμα για την δημοσιοποίησή τους.

Η αποκάλυψη και άλλων μηνυμάτων εκτός των 55.000 σελίδων από μηνύματα που παρέδωσε η Κλίντον πέρσι μπορεί να αποτελέσει τροφή για τους αντιπάλους της που έχουν αδράξει το θέμα για να της ασκήσουν κριτική ως αναξιόπιστη.

Η ανακοίνωση από τον δικαστή Τζέιμς Μπόασμπεργκ του περιφερειακού δικαστηρίου ο οποίος προΐσταται ομάδας δικαστικών υποθέσεων που ζητούν τη δημοσιοποίηση των ηλεκτρονικών μηνυμάτων της Κλίντον έγινε την ίδια μέρα που ένα συντηρητικό παρατηρητήριο, το Judicial Watch, δημοσιοποίησε παρτίδα των μηνυμάτων που απέκτησε μέσω δικαστηρίου. Σύμφωνα με την οργάνωση, τα μηνύματα δείχνουν ότι δωρητές στο φιλανθρωπικό ίδρυμα της οικογένειας Κλίντον ζητούσαν πρόσβαση στην υποψήφια όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών, από το 2009 έως το 2013.

Τα 14.900 έγγραφα στα οποία αναφέρεται ο Μπόασμπεργκ φέρεται να περιλαμβάνουν και μηνύματα που δεν είχαν συμπεριληφθεί στις παραπάνω 55.000 σελίδες μηνυμάτων. Θεωρούνται ότι αναφέρονται κυρίως σε μηνύματα προς ή από την Κλίντον, και μπορεί να περιλαμβάνουν και μερικά προσωπικά μηνύματα. Μερικά βρέθηκαν στους server των ατόμων με τους οποίους είχε ή ίδια ή το προσωπικό της επαφές.

Η Κλίντον, η οποία προηγείται του Τραμπ σε δημοσκοπήσεις, έχει πει ότι δεν διοχέτευσε διαβαθμισμένες πληροφορίες και ότι χρησιμοποίησε προσωπικό server για μεγαλύτερη άνεση, ενώ αργότερα ζήτησε συγγνώμη, λέγοντας «αναλαμβάνω την ευθύνη».

Στο μεταξύ, σύμφωνα με αναφορά σε ΜΜΕ, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ απέρριψε το Σαββατοκύριακο αναφορές ότι η Κλίντον είχε πει σε ομοσπονδιακούς ερευνητές ότι χρησιμοποίησε προσωπικό λογαριασμό μηνυμάτων μετά από δική του πρόταση.

Ο Πάουελ, ο οποίος ήταν υπουργός από το 2001 έως το 2005 υπό τον Ρεπουμπλικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους τον νεότερο, δήλωσε στο περιοδικό People ότι ενώ έστειλε ένα υπηρεσιακό σημείωμα στην Κλίντον για τις δικές του προτιμήσεις, η Κλίντον είχε ήδη επιλέξει να χρησιμοποιήσει προσωπικό λογαριασμό email, αντί για κυβερνητικό λογαριασμό, κατά τη θητεία της.

«Οι δικοί της προσπαθούν να 'καρφώσουν' εμένα ... Αλλά η αλήθεια είναι ότι χρησιμοποιούσε (τον ιδιωτικό εξυπηρετητή email) ένα χρόνο προτού της στείλω το υπηρεσιακό σημείωμα λέγοντας τι έκανα εγώ», είπε στο περιοδικό ο Πάουελ το Σάββατο.

Την περασμένη εβδομάδα, η εφημερίδα New York Times ανέφερε ότι η Κλίντον είχε πει σε ομοσπονδιακούς ερευνητές ότι ο Πάουελ της είχε προτείνει να χρησιμοποιήσει προσωπικό λογαριασμό για μη-διαβαθμισμένα μηνύματα όταν συναντήθηκαν για φαγητό. Η συζήτησε διεξάχθηκε «τους πρώτους μήνες» της θητείας της Κλίντον στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σύμφωνα με την εφημερίδα,  βασιζόμενοι στην προδημοσίευση ενός βιβλίου του δημοσιογράφου Τζο Κόνασον όπου αναφερόταν για πρώτη φορά η συζήτηση και ότι έλαβε χώρα το 2009.

Εκπρόσωποι του Πάουελ δήλωσαν ξεχωριστά στο κανάλι NBC ότι ο Πάουελ δεν θυμόταν να είχε τέτοια συζήτηση με την Κλίντον, αλλά ότι της είχε όντως γράψει. «Όντως έστειλε στην πρώην υπουργό Κλίντον ένα μήνυμα στο οποίο περιέγραφε τη χρήση του προσωπικού του λογαριασμού με την AOL (πλατφόρμα America Online) για μη-διαβαθμισμένα μηνύματα και πόσο πολύ αυτό βελτίωσε τις επικοινωνίες εντός του Στέιτ Ντιπάρτμεντ», είπε εκπρόσωπός του στο κανάλι την Παρασκευή.

Ο Πάουελ και συνεργάτες της διαδόχου του στο υπουργείο κατά την κυβέρνηση Μπους, Κοντολίζα Ράις, έλαβαν μερικές διαβαθμισμένες πληροφορίες μέσω προσωπικών λογαριασμών email, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters. Η επιπλέον χρήση προσωπικού εξυπηρετητή από την Κλίντον στο σπίτι της, όμως, αποτελεί παραβίαση κανόνων του υπουργείου Εξωτερικών, σύμφωνα με εσωτερικό έλεγχο του υπουργείου.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

1
σχόλιο
  1. avatar Φαράσι

    Μπορεί να μού θυμίσει κάποιος επειδή δεν θυμάμαι, ο Βενιζέλος τι απόρρητα έγγραφα έπαιρνε στο σπίτι του;

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει