Ο πρώην μουφτής της Αιγύπτου, Άλι Γκομάα δέχτηκε επίθεση από αγνώστους σήμερα, κοντά στο σπίτι του στα προάστια του Καΐρου, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ένας σωματοφύλακάς του, ανακοίνωσε το υπουργείου Εσωτερικών της χώρας.

Ο 64χρονος Γκομάα ήταν μουφτής της Αιγύπτου επί μια δεκαετία, μέχρι το 2013. Είχε στηρίξει ένθερμα την καθαίρεση από τον στρατό του ισλαμιστή προέδρου, Μοχάμεντ Μόρσι, την ίδια χρονιά, και την καταστολή των κινητοποιήσεων που οργάνωναν οι υποστηρικτές του τους επόμενους μήνες.

Ο πρώην μουφτής είχε φύγει από το σπίτι του, στο προάστιο της 6ης Οκτωβρίου, για να πάει στο τζαμί όταν οι δράστες, που είχαν κρυφτεί σε έναν κήπο, άνοιξαν πυρ εναντίον του. Οι σωματοφύλακές του ανταπέδωσαν τα πυρά και οι ένοπλοι υποχρεώθηκαν να υποχωρήσουν και να φύγουν, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών. Ένας από τους σωματοφύλακες τραυματίστηκε ελαφρά.

Μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση αμέσως μετά το περιστατικό, ο Άλι Γκομάα εξήγησε ότι κρύφτηκε πίσω από ένα τέμενος όταν ξεκίνησαν τα πυρά. Μετά την επίθεση, στόχος της οποίας ήταν «να σπείρει τον τρόμο», όπως είπε, τέλεσε την προσευχή της Παρασκευής «για να στείλει ένα μήνυμα στους ανθρώπους αυτούς», συνέχισε.

Το ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι CBC Extra πρόβαλε εικόνες στις οποίες διακρίνεται ο πρώην μουφτής, συνοδευόμενος από τους ένοπλους σωματοφύλακές του, να βγαίνει από το τζαμί. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο κανάλι, ο Γκομάα υποστήριξε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που γλιτώνει από μια απόπειρα δολοφονίας. «Ανατίναξαν το σπίτι μου στο Φαγιούμ», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Άλι Γκομάα θεωρείται μετριοπαθής και είναι μέλος του Συμβουλίου των Ουλεμάδων του Αλ Άζχαρ, ενός θρησκευτικού θεσμού ηλικίας άνω των 1.000 ετών. Παρουσίαζε παλαιότερα μια τηλεοπτική εκπομπή για θρησκευτικά θέματα και είναι ένας από τους γνωστότερους λογίους του Ισλάμ στην Αίγυπτο.