Αναβαθμίστηκε η αμυντική συμμαχία μεταξύ ΗΠΑ και Αυστραλίας μετά τη συνάντηση που είχαν στο Σαν Φραντσίσκο οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας των δύο χωρών.

Η αναβάθμιση προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη μετακόμιση των αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων από τη βόρεια Ασία στην Αυστραλία σε κοινές στρατιωτικές βάσεις που θα εξυπηρετούν τον αμερικανικό στόλο και τις εναέριες και χερσαίες δυνάμεις.

Αναφερόμενος στις αποφάσεις που πάρθηκαν, ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Λίον Πανέττα δήλωσε ότι η σύσφιξη των αμυντικών δεσμών της συμμαχίας στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού.

Η συνάντηση μεταξύ των αρμόδιων υπουργών στο Σαν Φρανσίσκο έγινε με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 60 ετών από την ίδρυση της συμμαχίας ANZUS μεταξύ Αυστραλίας και Αμερικής στην ίδια πόλη.

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών μεταξύ των δύο πλευρών, εξετάστηκαν και άλλα θέματα που αφορούν τη συμμαχία, όπως, για παράδειγμα, οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν και τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας.

Στη συνάντηση την Αυστραλία εκπροσώπησαν ο πρώην πρωθυπουργός και νυν υπουργός Εξωτερικών Κέβιν Ραντ και ο υπουργός Άμυνας Στιβ Σμιθ, ενώ την αμερικανική κυβέρνηση η υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον και ο υπουργός Άμυνας Λίον Πανέττα.