Πιστοί στον Μουάμαρ Καντάφι μαχητές εξαπέλυσαν ομοβροντίες ρουκετών και όλμων για να απωθήσουν την έφοδο δυνάμεων της μεταβατικής κυβέρνησης σε ένα από τα τελευταία τους προπύργια στην έρημο της Λιβύης ενώ παράλληλα σταμάτησαν μια επίθεση στη Σύρτη, γενέτειρα του 69χρονου συνταγματάρχη.

Δυνάμεις της μεταβατικής κυβέρνησης υποχωρούσαν από την Μπάνι Ουάλιντ, καθώς απωθήθηκαν από μια βαριά οπλισμένη και καλά οχυρωμένη δύναμη αρκετών εκατοντάδων ανδρών χθες. Η ημέρα είχε ξεκινήσει με πληροφορίες περί επικείμενου τερματισμού της πολιορκίας και σύλληψης ανώτερων στελεχών του πρώην καθεστώτος.

Στη Σύρτη, δυνάμεις του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου κατέλαβαν το αεροδρόμιο στα προάστια της γενέτειρας του Καντάφι και κινήθηκαν προς θύλακες πιστών στο συνταγματάρχη μαχητών διεσπαρμένους σε διάφορες οχυρές θέσεις. Ωστόσο τη νύχτα οι δυνάμεις του Καντάφι παρέμεναν οχυρωμένες και δεν υπήρχε καμιά ένδειξη ότι η σύγκρουση θα τελειώσει γρήγορα.

«Οι δυνάμεις του Καντάφι είναι ανάμεσα στα σπίτια (και) υπάρχουν πολλοί ελεύθεροι σκοπευτές στις στέγες», είπε ο μαχητής του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου Μαμπρούκ Σάλεμ. «Τους ρίχνουμε με ρουκέτες, προκαλούν μεγάλες ζημιές αλλά είναι ο καλύτερος τρόπος να τους ελέγξουμε», πρόσθεσε. Εκρήξεις, αδιάκοπα πυρά και ρουκέτες ακούγονταν από το κέντρο της Σύρτης τη νύχτα, ενώ αεροσκάφη του NATO πετούσαν πάνω από την περιοχή.

Τέσσερις εβδομάδες αφότου η συμμαχία των εξεγερμένων κατέλαβε την πρωτεύουσα Τρίπολη, η παράταση των μαχών στην Μπάνι Ουάλιντ αποτελεί πλήγμα για τη νέα ηγεσία της χώρας, που λέει ότι το χρονοδιάγραμμα για την κατάρτιση νέου Συντάγματος και την διεξαγωγή εκλογών δεν πρόκειται να αρχίσει να εφαρμόζεται προτού «απελευθερωθεί» όλη η επικράτεια της Λιβύης.

«Λάβαμε διαταγές να υποχωρήσουμε. Χτυπηθήκαμε από πολλές ρουκέτες. Θα επιστρέψουμε», δήλωσε ο Άσαντ αλ Χάμουρι, ένας από τους μαχητές που αποχωρούσαν άτακτα, φωνάζοντας, απογοητευμένοι.

Νωρίτερα ο εκπρόσωπος του Καντάφι Μούσα Ιμπραήμ δήλωσε ότι «διαβεβαιώνουμε τους πάντες ότι τα μέτωπα στη Σύρτη και στην Μπάνι Ουάλιντ είναι ισχυρά, παρά την βαριά, απίστευτη και ανελέητη εκστρατεία βομβαρδισμών από το NATO εναντίον νοσοκομείων, οικογενειών και σχολείων», και πρόσθεσε ότι οι πιστοί στον Καντάφι μαχητές είναι προετοιμασμένοι για έναν «παρατεταμένο» πόλεμο.