O κυβερνήτης της Πολιτείας της Μινεσότας, στις βόρειες ΗΠΑ, ζήτησε σήμερα να διεξαχθεί ομοσπονδιακή έρευνα για τον θάνατο ενός Αφροαμερικανού που σκοτώθηκε από αστυνομικά πυρά χθες, ενώ το αποτρόπαιο γεγονός κατέγραψε η σύντροφός του σε ένα βίντεο που έχει συγκεντρώσει ήδη 3 εκατομμύρια θεάσεις στο Διαδίκτυο.

«Σήμερα το πρωί μίλησα στο τηλέφωνο με τον γενικό γραμματέα του Λευκού Οίκου Ντένις Μακντόνα προκειμένου να ζητήσω από το υπουργείο Δικαιοσύνης να ξεκινήσει αμέσως μια ανεξάρτητη ομοσπονδιακή έρευνα για τη διαλεύκανση αυτής της υπόθεσης» επισήμανε ο κυβερνήτης Μαρκ Ντέιτον σε ένα δελτίο τύπου.

Μια ομοσπονδιακή έρευνα ξεκίνησε χθες για τη διαλεύκανση μιας υπόθεσης ανθρωποκτονίας υπό παρόμοιες συνθήκες στη Λουιζιάνα.

«Υπόσχομαι να κάνω τα πάντα και η κυβέρνησή μου να κάνει όλα όσα δύναται ώστε αυτή η υπόθεση να οδηγηθεί ενώπιον της Δικαιοσύνης» δήλωσε ο Ντέιτον σε δημοσιογράφους.

«Η δικαιοσύνη θα αποδοθεί στη Μινεσότα» τόνισε.

Την ίδια ώρα η αρραβωνιαστικιά του Αφροαμερικανού που πυροβόλησε και σκότωσε η αστυνομία κατά τη διάρκεια ενός ελέγχου της τροχαίας μίλησε σε δημοσιογράφους σήμερα και επισήμανε ότι οι αστυνομικοί που ενεπλάκησαν στο περιστατικό δεν έλεγξαν ποτέ τον σφυγμό του συντρόφου της αφού τον πυροβόλησαν και φόρεσαν χειροπέδες στην ίδια.

Η Ντάιαμοντ (ή Λάβις) Ρέινολντς, που μαγνητοσκόπησε και πρόβαλε σε απευθείας μετάδοση τις δραματικές στιγμές μετά τον πυροβολισμό το Φιλάντο Καστίλε, κατήγγειλε ότι τα στελέχη επιβολής του νόμου δεν προσέφεραν στον άτυχο άνδρα τις πρώτες βοήθειες και ότι εκείνη και η κόρη της ανακρίθηκαν ξεχωριστά από την αστυνομία.

«Μου συμπεριφέρθηκαν σαν να είμαι εγκληματίας» υπογράμμισε η γυναίκα έξω από το κοινοβούλιο της πολιτείας στη Μινεσότα.

«Μου συμπεριφέρθηκαν σα να ήμουν εγώ εκείνη που το έκανε. Μου φέρθηκαν πολύ ρατσιστικά. Μου φέρθηκαν σα να επρόκειτο για σφάλμα μου».

Κι ενώ οι ΗΠΑ βρίσκονται σε κατάσταση σοκ από τα αλλεπάλληλα περιστατικά αστυνομικής βίας, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δηλώνει ότι είναι «βαθιά αναστατωμένος» από τις πρόσφατες υποθέσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος σήμερα, προσθέτοντας ότι τα περιστατικά αυτά δεν πρέπει να αποτελέσουν πεδίο διχασμού μεταξύ των κοινοτήτων και των δυνάμεων επιβολής του νόμου.

«Ο διχασμός μεταξύ των τοπικών υπηρεσιών επιβολής του νόμου και πολλών κοινοτήτων που εκείνοι έχουν ορκιστεί να υπηρετούν και να προστατεύουν… δεν χρειάζεται να καταστεί κάτι το φυσιολογικό» τόνισε ο εκπρόσωπος τύπου του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ μιλώντας σε δημοσιογράφος στο προεδρικό αεροσκάφος.