Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε σήμερα ότι η Ρωσία ζητά από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να βάλει τέλος στη ζώνη αεροπορικού αποκλεισμού πάνω από τη Λιβύη, η εφαρμογή της οποίας το Μάρτιο επέτρεψε τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ στη χώρα.

«Δεδομένης της αλλαγής της κατάστασης στη Λιβύη, η Ρωσία πρότεινε να περιληφθεί στο κείμενο (της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας) μια διάταξη για την ακύρωση της ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Αλεξάντρ Λουκάσεβιτς.

Διπλωμάτες του ΟΗΕ δήλωσαν χθες πως ένα σχέδιο απόφασης, το οποίο προβλέπει την ελάφρυνση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Λιβύη και την αποστολή επιτόπου μιας αποστολής του ΟΗΕ, μελετάται από το Συμβούλιο Ασφαλείας, γεγονός που επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου.

«Θεωρούμε ότι ο κύριος στόχος της αποστολής του ΟΗΕ θα είναι να συνοδεύσει τη διαδικασία μετάβασης στη Λιβύη και να βοηθήσει τις εθνικές προσπάθειες για να αποκατασταθούν η τάξη και η ασφάλεια», δήλωσε ο Λουκάσεβιτς.

Σύμφωνα με διπλωμάτες του ΟΗΕ, η αποστολή θα έχει διάρκεια τριών μηνών και θα βοηθήσει το Μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο της Λιβύης να εγκαθιδρύσει μια διοίκηση και να οργανώσει εκλογές.