Μη παραδοσιακά ωράρια και προγράμματα εργασίας αποδέχονται οι Κινέζοι, ως ελεύθεροι επαγγελματίες, σύμφωνα με έρευνα. Σχεδόν το 80% από τους 2.000 που μετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι εγκρίνουν το ότι οι νέοι κάνουν ευέλικτες εργασίες, όπως ιδιαίτερα μαθήματα, ανεξάρτητες συνεργασίες ή δουλειές που σχετίζονται με υπηρεσίες, όπως της Uber ή της Airbnb.

Σύμφωνα με την έρευνα, που δημοσιοποιήθηκε την Τρίτη από την κινεζική εφημερίδα China Youth Daily, το 72,3% των ερωτηθέντων ενδιαφέρονταν για ανεξάρτητες και ευέλικτες εργασίες. Ο Γουάνγκ Τζιαλέ είναι ένα από τα άτομα αυτά. Παραδίδει ιδιαίτερα στα μαθηματικά στο Πεκίνο για περισσότερο από δύο χρόνια. Ο Γουάνγκ δήλωσε, ότι αρχικά η εργασία του επρόκειτο να είναι προσωρινή, ενώ ταυτόχρονα θα έψαχνε για μία μόνιμη θέση μετά την αποφοίτησή του. Ωστόσο, διαπίστωσε ότι μπορούσε να κερδίζει έως 9.000 γιουάν (1.384 δολάρια) τον μήνα, μία αμοιβή αντίστοιχη με πολλές άλλες σταθερές εργασίες. Οι γονείς του, όμως, θέλουν ακόμη να βρει μία μόνιμη εργασία, έστω και αν αυτό σήμαινε μία μείωση των αποδοχών του.

Πολλοί, όπως ο Γουάνγκ, ψάχνουν για εργασία στο ίντερνετ, έδειξε η έρευνα. Το ίντερνετ έχει αλλάξει το εργασιακό περιβάλλον στην Κίνα, μία χώρα που αποδέχθηκε την οικονομία της αγοράς μόλις πριν από 30 χρόνια.