Η Ιαπωνία πάγωσε σήμερα τα περιουσιακά στοιχεία του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ-Άσαντ και προσώπων και οργανώσεων που σχετίζονται μ’ αυτόν, μετά τις αμερικανικές και τις ευρωπαϊκές κυρώσεις με στόχο να επέλθει μια δημοκρατική μετάβαση στη χώρα αυτή της Μέσης Ανατολής.

Οι ΗΠΑ, η ΕΕ και άλλες δυτικές δυνάμεις θέλουν να τερματίσει ο Άσαντ τη βίαιη καταστολή των φιλοδημοκρατικών διαδηλώσεων που διαρκούν ήδη πέντε μήνες. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, η καταστολή έχει ως τώρα στοιχίσει τη ζωή σε 2.000 αμάχους.

Η Ιαπωνία δεν εισάγει αργό πετρέλαιο ή πετρελαϊκά προϊόντα από τη Συρία και αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε πως είναι πιθανόν περιορισμένα τα περιουσιακά στοιχεία που έχουν στην Ιαπωνία ο Άσαντ και 14 άλλα πρόσωπα και έξι οργανώσεις που περιλαμβάνονται στον κατάλογο των κυρώσεων.

«Η χώρα μας οφείλει να συμβάλει στις παγκόσμιες προσπάθειες με στόχο να επιλυθούν τα προβλήματα στη Συρία», δήλωσε σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο υπουργός Εξωτερικών Κοϊτσίρο Γκέμπα, σύμφωνα με το πρακτορείο Κιόντο.

Εκτός από τον Άσαντ, ο κατάλογος περιλαμβάνει ανώτερους κυβερνητικούς αξιωματούχους όπως ο αντιπρόεδρος Φαρούκ αλ-Σάρα και ο υπουργός Εσωτερικών Μοχάμαντ Ιμπραήμ αλ-Σάαρ, καθώς και οργανώσεις όπως η Στρατιωτική Υπηρεσία Πληροφοριών και το Επενδυτικό Ταμείο Αλ Μασρέκ.