Ένας τούρκος αντιρρησίας συνείδησης που δέχθηκε κλωτσιές και γροθιές σε μια στρατιωτική φυλακή όπου τον είχαν κλείσει για «ανυπακοή», πέτυχε σήμερα την καταδίκη της χώρας του ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρώπινων Δικαιωμάτων.

Ο προσφεύγων, ο Ενβέρ Αϊντεμίρ, που είχε δηλώσει αντιρρησίας συνείδησης το 2007, σε ηλικία 30 ετών, υποστηρίζει ότι υπέστη αυτή τη βία το Δεκέμβριο 2009 στη στρατιωτική φυλακή του Μαλτεπέ, στην Κωνσταντινούπολη.

Στο τέλος μιας μακράς διαδικασίας για «επίμονη ανυπακοή» και «λιποταξία», καταδικάσθηκε το 2013 σε φυλάκιση 10 μηνών, μια ποινή που στη συνέχεια μετατράπηκε σε πρόστιμο. Εξακολουθεί να εκκρεμεί η δίκη του στο στρατιωτικό εφετείο.

Οι ευρωπαίοι δικαστές επισήμαναν πως η ίδια η τουρκική στρατιωτική δικαιοσύνη παραδέχεται πως «έχει αποδειχθεί ότι δύο στρατιωτικοί προχώρησαν σε πράξεις βίας» σε βάρος του προσφεύγοντος και ότι οι δράστες αυτοί ουδέποτε καταδικάσθηκαν.

Οι βιαιότητες αυτές, «που από τη φύση τους είχαν ασφαλώς στόχο να δημιουργήσουν αισθήματα φόβου, αγωνίας και κατωτερότητας για να ταπεινώσουν, να εξευτελίσουν και τελικά να σπάσουν τη φυσική και ψυχική αντίσταση» του ενδιαφερομένου, αποτελούν συνεπώς απάνθρωπη ή εξευτελιστική μεταχείριση, που απαγορεύεται από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, αποφάνθηκε το δικαστήριο.

Οι αρχές της Άγκυρας θα πρέπει να καταβάλουν στον αντιρρησία συνείδησης 15.000 ευρώ ως ηθική αποζημίωση.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δεν συμπέρανε ωστόσο πως υπάρχει παραβίαση της ελευθερίας της συνείδησής του, επειδή επισήμανε πως ο προσφεύγων δεν προέβαλλε τις θρησκευτικές πεποιθήσεις του για να απαλλαγεί από τις στρατιωτικές υποχρεώσεις του, αλλά μάλλον πολιτικές απόψεις: δεν ήθελε να υπηρετήσει το στρατό μιας κοσμικής δημοκρατίας.