Νέο πλήγμα αναμένεται να δεχθεί σήμερα το κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της Άγκελα Μέρκελ στις εκλογές στο κρατίδιο του Μεκλεμβούργου-Δυτικής Πομερανίας. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, οι Σοσιαλδημοκράτες καταφέρνουν να σχηματίσουν συγκυβέρνηση με το κόμμα της Αριστέρας ή τους Πράσινους, χωρίς να χρειάζονται τη συμμετοχή του CDU στον κυβερνητικό σχηματισμό του κρατιδίου.

Οι δημοσκοπήσεις δίνουν στο SPD περίπου 37% έναντι 30,2% στις προηγούμενες εκλογές και στο CDU περίπου 27% από 28.8% το 2006. Οι Αριστεροί συγκεντρώνουν σχεδόν το ίδιο ποσοστό (17%). Οι Πράσινοι αναμένεται να φτάσουν το 9% από 3,4% πριν πέντε χρόνια.

Πάντως, η καγκελάριος Μέρκελ επιθυμεί καθαρή νίκη και πιθανή ήττα θα έπληττε έτσι και την εικόνα της ίδιας της καγκελαρίου.

Στο μεταξύ, ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ απηύθυνε σήμερα έκκληση για τη δημιουργία «Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης», λέγοντας ότι η Ένωση χρειάζεται μια κοινή κυβέρνηση για την αποφυγή μελλοντικών οικονομικών κρίσεων.

Ο Σρέντερ, Σοσιαλδημοκράτης, που κυβέρνησε τη χώρα από το 1998 έως το 2005, δήλωσε σε συνέντευξή του στο Der Spiegel ότι οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κάνουν λάθος που αναμένουν ότι το ευρώ θα οδηγήσει μόνο του την Ένωση.

«Η σημερινή κρίση καθιστά αμείλικτα σαφές ότι δεν μπορούμε να έχουμε μια κοινή νομισματική ζώνη χωρίς μια κοινή δημοσιονομική, οικονομική και κοινωνική πολιτική», σημείωσε ο Σρέντερ. Και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να απαρνηθούμε την εθνική κυριαρχία.

Ο Σρέντερ εξέφρασε επίσης την ικανοποίηση του για την πρόταση που υπέβαλαν η γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, να κινηθούν προς μια δημοσιονομική ένωση το 2012.

Εξέφρασε τέλος την εκτίμηση ότι η ΕΕ θα μπορέσει να ανταποκριθεί στον αυξανόμενο ανταγωνισμό με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ασία μόνο όταν ενωθεί πλήρως, επισημαίνοντας ότι η Βρετανία αποτελεί εμπόδιο σε αυτό.