«Το μυστικό της μακροζωίας είναι να μην εγκαταλείπεις ποτέ τον τόπο σου», υποστηρίζει ο 90χρονος Ivan Shamyanok. Ακόμα κι αν το χωριό σου βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα έξω από το Τσέρνομπιλ της Ουκρανίας, όπου σημειώθηκε το χειρότερο πυρηνικό δυστύχημα της σύγχρονης ιστορίας…

Το 1986, μετά το πυρηνικό ατύχημα στο Τσέρνομπιλ, που σκόρπισε ραδιενέργεια στην περιοχή αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη, πάνω από 100.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να αφήσουν τα σπίτια τους και να αναζητήσουν άλλη στέγη.

Ο Shamyanok παρέμεινε στο σπίτι του στο χωριό Tulgovichi, μαζί με την σύζυγό του η οποία δεν είναι πια στη ζωή, ενώ, όπως υποστηρίζει ο ίδιος όλα αυτά τα χρόνια δεν έχει εμφανίσει κάποιο σημαντικό πρόβλημα υγείας αλλά και κάτι που ενδεχομένως να προέρχεται εξαιτίας του πυρηνικού ατυχήματος. «Είμαι μια χαρά. Οι γιατροί που ήρθαν χθες με εξέτασαν και μου είπαν ότι είμαι μια χαρά» λέει ο ίδιος στην Daily Mail.

«Και η αδελφή μου ζούσε εδώ με τον άνδρα της. Αποφάσισαν να φύγουν και πέθαναν από το άγχος. Εγώ δεν αγχώνομαι. Τραγουδώ, κάνω βόλτες και παίρνω τα πράγματα χαλαρά όπως ζω», εξομολογείται ο 90χρονος παππούς.

Μάλιστα, όπως αναφέρει ο ίδιος και μετά την καταστροφή συνέχισε να τρώει λαχανικά, φρούτα, γάλα και κρέας από τα ζώα που είχε, χωρίς κανένα πρόβλημα.

Όσο για το αν θα επιστρέψει ποτέ κανείς στο χωριό, λέει: «Όχι κανείς δεν θα επιστρέψει. Όσοι θα ήθελαν έχουν πια πεθάνει».

Ο Shamyanok ζει μια ήρεμη ζωή. Σηκώνεται στις 6 το πρωί, ανάβει τη σόμπα, ετοιμάζει το πρωινό του και στη συνέχεια φροντίζει τα γουρούνια και το σκύλο του.

Ένα φορτηγό με προμήθειες περνά κάθε εβδομάδα από το σπίτι του, ενώ τον περιποιείται η εγγονή του, που τον επισκέπτεται μία φορά την εβδομάδα. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι χαίρει άκρας υγείας, παίρνει πού και πού φάρμακα και η μικρή του απόλαυση είναι ένα μικρό ποτήρι βότκα την ημέρα για την όρεξη.

Δείτε τις φωτογραφίες που δημοσιεύει το Reuters…

cagtsaray1 cagtsaray2 cagtsaray3 cagtsaray4 cagtsaray5 cagtsaray6 cagtsaray7 cagtsaray8 cagtsaray9 cagtsaray10 cagtsaray11 cagtsaray12 cagtsaray13 cagtsaray14 cagtsaray15