Το «Λευκό Κτήριο» στην Πνομ Πένχ της Καμπότζης αποτελούσε κάποτε την επιτομή του σύγχρονου τρόπου ζωής- ήταν το πρώτο πολυώροφο κτηριακό συγκρότημα για κατοίκους μεσαίου εισοδήματος, δημοσίους υπαλλήλους και καλλιτέχνες.

Σήμερα είναι ένα από τα τελευταία μνημεία της αστικοποίησης της φτώχειας.

Λένε πως 50 οικογένειες έφυγαν όταν μια τεράστια ρωγμή εμφανίστηκε στο μέσο της σκάλας. Κάποιοι πούλησαν τα σπίτια τους κι άλλοι έφυγαν χωρίς να κοιτάξουν πίσω, φοβούμενοι πως το διαμέρισμά τους μπορεί να καταρρεύσει καθώς το κτήριο ηλικίας μισού αιώνα παραδινόταν στο χρόνο.

Έφυγαν και οι περισσότεροι δημόσιοι υπάλληλοι κι έμειναν καλλιτέχνες και «καλλιτέχνες», οικογένειες, καλόγριες αλλά και έμποροι.

Το κτήριο-ορόσημο του 1963 δεν θυμίζει σε τίποτα το παρελθόν του. Ορισμένα τμήματά του στεγάζουν εμπόρους ναρκωτικών, ναρκομανείς και εκδιδόμενες γυναίκες

«Οι διάδρομοι είναι το μόνο μέρος που μπορεί κανείς να καθίσει στα χαλαρά», εξήγησε στη Daily Mail ο φωτογράφος Tariq Zaid, «οπότε όλοι εκεί έχουν τις κοινωνικές επαφές τους».

Ο Tariq αφιέρωσε τρία χρόνια φωτογραφίζοντας την κοινότητα που είναι μοναδική αλλά ταυτόχρονα πανταχού παρούσα σε πολλές πόλεις όπου οι φτωχότεροι κάτοικοι εξοστρακίζονται από τις γειτονιές τους από τη μοντέρνα αστικοποίηση και τις ξένες επενδύσεις.

Οι ένοικοι λένε πως η ρωγμή προκλήθηκε από εργασίες που γίνονταν σε κοντινή απόσταση για την ανέγερση 11ώροφου ξενοδοχείου.

Ορισμένοι αγόρασαν τα σπίτια των οικογενειών που ήθελαν να μείνουν παρά τα ζητήματα ασφάλειας που ήταν προφανή. Τα σπίτια πουλήθηκαν έναντι ποσού μεγαλύτερου από όσα βγάζουν οι οικογένειες αυτές σε ένα χρόνο- ήτοι περίπου 1500 δολάρια.

Για εκείνους που έμειναν, το μέλλον είναι αβέβαιο ενώ τους έχουν ήδη σταλεί ειδοποιήσεις έξωσης.

Παρά την κακή κατάσταση του εμβληματικού κτηρίου οι ένοικοι αυτοί λένε πως δεν θέλουν να εγκαταλείψουν το σπίτι τους και τη «δεμένη» κοινότητα που έχει δημιουργηθεί εκεί. Παράλληλα είναι βέβαια πολύ ακριβό ή μη πρακτικό να μετακομίσουν άλλου.

Εξακόσιες οικογένειες ζουν στο κτήριο αυτό και πασχίζουν να το σώσουν από την κατεδάφιση. ΜΚΟ προσκαλούν καλλιτέχνες να ζωγραφίσουν στους τοίχους του, οργανώνουν δωρεάν μαθήματα για τα παιδιά ενώ οι έμποροι στήνουν τα «καταστήματά» τους όπου μπορούν.

Την ίδια ώρα ο ορίζοντας την Πνομ Πενχ εξακολουθεί να αλλάζει. Όταν το 29ώροφο Canadia Tower ολοκληρώθηκε το 2010 ήταν το πρώτο τόσο ψηλό κτήριο στην Καμπότζη.

Σήμερα υπάρχουν περισσότερα από 30 τέτοια κτήρια σε διάφορα στάδια της κατασκευής ενώ κατασκευαστική εταιρεία με έδρα την πόλη βρίσκεται σε επαφές με κινεζική εταιρεία για την κατασκευή διπλού μέγα- ουρανοξύστη με ύψος 500 μέτρων και κόστος τρία δισεκατομμύρια δολάρια.

Δηλαδή περίπου το ένα πέμπτο του ΑΕΠ της χώρας…

kampotz8 kampotz7 kampotz6 kampotz5 kampotz4 kampotz3 kampotz2

kampotz9