Από το μικροσκόπιο των ανακριτών θα περάσουν έξι αξιωματικοί από την Ελλάδα, οι οποίοι υπηρέτησαν στην Κύπρο και γνώριζαν για τις διαταγές που είχαν εκδοθεί, σε σχέση με το φονικό φορτίο στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης».

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Φιλελεύθερος», μέσα στο Σεπτέμβριο Κύπριοι ανακριτές θα μεταβούν στην Ελλάδα προκειμένου να λάβουν καταθέσεις από τους έξι αξιωματικούς, ενώ ενδέχεται, ορισμένοι εξ αυτών, να ανακριθούν σε σχέση με τη διαχείριση του φορτίου, όσον αφορά την αποθήκευση ή την επικινδυνότητα του.

Για το θέμα υπήρξε διαβούλευση του Γενικού Εισαγγελέα Πέτρου Κληρίδη, με τους ανακριτές του Αρχηγείου Αστυνομίας και αποφασίστηκε να παρακαμφθεί η χρονοβόρα πάγια οδός με γραπτό αίτημα. Θα προηγηθεί συνεννόηση με το Υπουργείο Δικαιοσύνης της Ελλάδας και τον αρμόδιο Εισαγγελέα (και αν χρειαστεί και με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας) και ακολούθως θα υποβληθεί γραπτό αίτημα, προκειμένου να διευκολυνθεί το έργο των ανακριτών, οι οποίοι ενδέχεται να έχουν δεύτερη συνάντηση με τον πρώην Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς Κωνσταντίνο Μπισμπίκα.

Σε μια τέτοια περίπτωση, ο πρώην Αρχηγός θα κληθεί να δώσει περαιτέρω εξηγήσεις σε σχέση με σημεία της αρχικής του κατάθεσης, τα οποία έρχονται σε αντίφαση με το μαρτυρικό υλικό που έχει συλλεγεί.

Από τις μέχρι στιγμής έρευνες, κρίνεται ότι ο βασικός κορμός της μαρτυρίας έχει συγκεντρωθεί και οι έρευνες της Αστυνομίας έχουν εισέλθει στην «τελική ευθεία».

Ήδη έχει ετοιμαστεί κατάλογος με τις ενέργειες που υπολείπονται, ενώ θα ληφθούν και νέες καταθέσεις προς συμπλήρωση των κενών που προέκυψαν μέσα από άλλες καταθέσεις.