Ο δρ. Τζέι Κένεντι, ιστορικός επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ στη Βρετανία και ερευνητής του Κέντρου για την Ιστορία της Επιστήμης, της Τεχνολογίας και της Ιατρικής στο νέο του βιβλίο φαίνεται πως αναιρεί αυτό που αποκαλούμε «Πλατωνικό Έρωτα».

Σημειώνεται ότι ο Τζέι Κένεντι πριν ένα χρόνο με αφορμή το πλατωνικό έργο προκάλεσε συζητήσεις με τη θεωρία του για ένα κρυμμένο κώδικα στους πλατωνικούς διαλόγους.

Αυτή τη φορά ο ιστορικός επιστήμονας δηλώνει στην ιστοσελίδα αρχαιολογικών ειδήσεων Heritage Daily : «Ο Πλάτωνας, ο Αϊνστάιν της ελληνικής Χρυσής Εποχής, θεωρήθηκε υπέρμαχος του έρωτα χωρίς σεξ. Ωστόσο, οι νέες έρευνες αποκαλύπτουν ότι ο ίδιος δεν υπήρξε ποτέ σεμνότυφος» και προσθέτει «Τα αποκωδικοποιημένα σύμβολα αποδεικνύουν ότι ο αρχαίος φιλόσοφος παρότρυνε τη «μέση οδό», δηλαδή την αποφυγή των άκρων, όπως η ακολασία και η αποχή. Για εκείνον, ηθική σήμαινε μετριοπάθεια».

Στη συνέντευξή του ο δρ. Κένεντι δηλώνει ότι «Ο Πλάτωνας διηγείται την ιστορία για να δείξει ότι η αληθινή αγάπη «σημαδεύει» την ψυχή και όχι το σώμα. Γι’ αυτό πολλοί πίστεψαν ότι ο συγγραφέας του «Συμποσίου» τασσόταν κατά της σαρκικής ένωσης, με τον μύθο του πλατωνικού έρωτα να εξαπλώνεται παντού».

Ο όρος «πλατωνικός έρωτας» που επινοήθηκε πριν από 500 περίπου χρόνια έπαιξε σημαντικό ρόλο ως προς την κατεύθυνση της ισότητας των δύο φίλων, σύμφωνα με τον Τζέι Κένεντι.