Όλα τα είχε η αεροπειρατεία που έγινε χθες σε αεροσκάφος της Egyptair το οποίο προσγειώθηκε στη Λάρνακα. Αγωνία, κορύφωση, εκρηκτικά που αποδείχθηκαν ψεύτικα, πολιτικά αιτήματα και ένα love story…

Σε κάθε περίπτωση η περιπέτεια των επιβατών του αεροσκάφους είχε αίσιο τέλος και ο δράστης συνελήφθη.

Η επιτυχία αποδίδεται στους διαπραγματευτές της Αστυνομίας που κατάφεραν την απελευθέρωση των ομήρων από τον ασταθή αεροπειρατή.

Ακόμα και όταν η αγωνία κορυφώθηκε, ο 59χρονος απείλησε να ανατινάξει το αεροσκάφος αν δεν ανεφοδιαζόταν, ο πιλότος πήδηξε από το παράθυρο, οι διαπραγματευτές δεν τα έχασαν και τον έπεισαν να τους αφήσει όλους να φύγουν για να μην επιβαρύνει τη θέση του.

Η κρίσιμη κατάσταση κράτησε έξι ώρες και 15 λεπτά, ωστόσο για ένα δεκάλεπτο, από τις 2.15 μέχρι τις 2.25 μετά το μεσημέρι, οι διαπραγματευτές και το πλήρωμα του αιγυπτιακού αεροσκάφους, έζησαν τις πιο εφιαλτικές στιγμές.

Ήταν τότε που ο αεροπειρατής απείλησε έντονα ότι θα πυροδοτούσε τα εκρηκτικά, αν δεν ανεφοδιαζόταν το αεροπλάνο για να αναχωρήσει. Τελικά πείστηκε να ελευθερώσει τους επιβάτες και το πλήρωμα και παραδόθηκε και ο ίδιος, για να διαπιστωθεί ότι στην ζώνη του δεν έφερε εκρηκτικά, αλλά θήκες κινητών τηλεφώνων.

Ο 59χρονος ύποπτος αεροπειρατής ανακρίνεται, με βάση τις διαδικασίες που προβλέπει το κυπριακό νομικό σύστημα και σήμερα Τετάρτη θα οδηγηθεί ενώπιον Δικαστηρίου, από το οποίο θα ζητηθεί η κράτηση του για συνέχιση των διενεργούμενων ερευνών, δήλωσε ο Εκπρόσωπος Τύπου του Αρχηγείου Αστυνομίας Ανδρέας Αγγελίδης, ο οποίος σημείωσε το σημαντικό και ουσιαστικό ρόλο, όπως ανέφερε, που διαδραμάτισαν οι διαπραγματευτές.

Αναφερόμενος στη σειρά των γεγονότων, ο κ. Αγγελίδης είπε ότι γύρω στις 8.30 το πρωί ενημερώθηκε η Αστυνομία από τον πύργο ελέγχου του αεροδρομίου Λάρνακας ότι σε αεροσκάφος προερχόμενο από την Αίγυπτο εκδηλώθηκε αεροπειρατεία και αμέσως τέθηκε σε εφαρμογή το ειδικό σχέδιο δράσης που εφαρμόζεται σε τέτοιες περιπτώσεις.

Γύρω στις 08:50 το αεροσκάφος προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Λάρνακας.

Μετά από παρέλευση 6 ωρών διαπραγματεύσεων και περί τις 14.45 ο 59χρονος Αιγύπτιος πείσθηκε, εξήλθε από το αεροσκάφος και συνελήφθη από τις ειδικές ομάδες.

Κατά τις έρευνες που ακολούθησαν δεν εντοπίστηκαν εκρηκτικά, ούτε στην κατοχή του υπόπτου, ούτε και στο αεροσκάφος.

Για το συγκεκριμένο περιστατικό υπάρχουν ερωτήματα που θα απαντηθούν μέσα από τη διερεύνηση, στο πλαίσιο ανάκρισης του συγκεκριμένου προσώπου, αλλά και από τις έρευνες και εξετάσεις που θα ακολουθήσουν για πλήρη διερεύνηση του περιστατικού.

Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με τη συμμετοχή της πρώην συζύγου του 59χρονου στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης, στην οποία είχε παραδοθεί μέσω αεροσυνοδού επιστολή, ο κ. Αγγελίδης, είπε ότι όντως υπήρχε επιστολή, η οποία ήταν στην κατοχή του υπόπτου και απευθυνόταν στην πρώην σύζυγο του, η οποία διαμένει στην Κύπρο.

Εκ των υστέρων το γιλέκο με τα εκρηκτικά του επίδοξου αεροπειρατή της εσωτερικής πτήσης MS181 της Egypt Air αποδείχθηκε ότι ήταν γιλέκο γεμάτο κενές θήκες κινητών. Και ο εκρηκτικός μηχανισμός που άφησε έξω από το αεροπλάνο, λίγο πριν συλληφθεί, αποδείχθηκε ότι ήταν ένα άδειο κιβώτιο στολισμένο με καλώδια.

Η στάση του 59χρονου αεροπειρατή Σελίχ Ελντίν Μουσταφά κατά τη διαχείριση της κρίσης έδειξε από νωρίς ότι ούτε σχέδιο είχε ούτε σαφή αιτήματα. Η εικόνα της ασταθούς ψυχολογικής κατάστασής του φαίνεται και από τη φωτογραφία selfie που τράβηξε με Βρετανό επιβάτη λίγο πριν από την απελευθέρωση του τελευταίου.

Η αστυνομία εξαρχής υποψιαζόταν ότι ο αεροπειρατής δεν είχε στην κατοχή του πραγματικά εκρηκτικά, ωστόσο η διαχείριση της κρίσης έγινε σα να ήταν αληθινά. Μάλιστα εξερχόμενος του αεροσκάφους ο αεροπειρατής άφησε στα σκαλιά ένα κιβώτιο που παρέπεμπε σε εκρηκτικό μηχανισμό. Όπως πληροφορείται ο «Πολίτης της Κύπρου», ο αεροπειρατής ισχυρίστηκε στους αστυνομικούς του που τον συνέλαβαν ότι επρόκειτο για βόμβα. Η αρχική προσέγγιση ήταν να γίνει ελεγχόμενη έκρηξη, η οποία όμως -αν αποφασιζόταν- θα προκαλούσε ζημιές στο αεροσκάφος της Egypt Air. Τελικά, μέλος του Ειδικού Αντιτρομοκρατικού Ουλαμού παρατήρησε ότι τα καλώδια στο κιβώτιο δεν ήταν συνδεδεμένα, οπότε το επόμενο βήμα ήταν απλώς να απομακρυνθεί ο ψεύτικος εκρηκτικός μηχανισμός από το αεροπλάνο.