Γενετικό υλικό του Ναζίμ Λασραουί, του ενός από τους δύο καμικάζι του αεροδρομίου των Βρυξελλών, βρέθηκε στους εκρηκτικούς μηχανισμούς που χρησιμοποιήθηκαν στις επιθέσεις της 1ης Νοεμβρίου στο Παρίσι καθώς και «σε ένα κομμάτι ύφασμα» στο Μπατακλάν, ανακοίνωσε σήμερα η ομοσπονδιακή εισαγγελία του Βελγίου.

Τα δακτυλικά αποτυπώματα του Λασραουί βρέθηκαν επίσης σε δύο σπίτια στο Βέλγιο όπου είχαν κρυφτεί οι δράστες των επιθέσεων του Παρισού, στο Οβελέ και στο Σκαρμπέκ. Τα ίδια αποτυπώματα εντοπίστηκαν «σε μια ζώνη με εκρηκτικά και ένα κομμάτι ύφασμα που χρησιμοποιήθηκαν στο (συναυλιακό χώρο) Μπατακλάν και σε έναν εκρηκτικό μηχανισμό στο Σταντ ντε Φρανς», διευκρίνισε η εισαγγελία.

Ο Λασραουί πιστεύεται ότι ήταν ο άνθρωπος που κατασκεύαζε τους εκρηκτικούς μηχανισμούς. Γεννήθηκε στις 18 Μαΐου 1991 στο Μαρόκο αλλά μεγάλωσε στο Σκαρμπέκ του Βελγίου και έφυγε για να ενταχθεί στο Ισλαμικό Κράτος τον Φεβρουάριο του 2013. Μαζί με τον Ιμπραχίμ Ελ Μπακραουί, ανατινάχθηκε την Τρίτη στο διεθνές αεροδρόμιο Ζαβεντέμ των Βρυξελλών.

Ένας παλιός συμφοιτητής του ωστόσο, με μήνυμα του στο Facebook, εξέφρασε την απορία του για το πώς υπέστη «πλύση εγκεφάλου» ο Λασραουί «μέσα σε τόσο σύντομο διάστημα», περιγράφοντας έναν άνθρωπο που δεν ήταν «ούτε δολοφόνος, ούτε αδύναμος».

«Αυτό το παιδί ήταν μαζί μου στην πρώτη μας χρονιά (στην Πολυτεχνική Σχολή του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Βελγίου, ULB) ήταν στη ομάδα εργασίας μας. Βλεπόμασταν κάθε εβδομάδα, είχαμε βρεθεί στο διαμέρισμά μου. Δεν είχα την αίσθηση ότι θα με σκότωνε και δεν το έκανε», σχολίασε δηλώνοντας «κατάπληκτος» για τους τίτλους των εφημερίδων που τον περιγράφουν ως «τον χειρότερο εγκληματία στην ιστορία του Βελγίου».

Ο Ναζίμ Λασραουί φοίτησε μια χρονιά στο Πολυτεχνείο, το 2009-10. «Στο τέλος του έτους συναντηθήκαμε στον δρόμο. Μου έσφιξε το χέρι και είπε: «Πώς τα πας; Νομίζω ότι θα σταματήσω το Πολυτεχνείο, δεν είναι για μένα… Πιθανότατα θα σπουδάσω ιατρική» (…) Αντάλλαζα χειραψία με έναν τρομοκράτη επί έναν χρόνο χωρίς να το ξέρω;»

«Δεν καταλαβαίνω πώς ένας άνθρωπος μπορεί να υποστεί πλύση εγκεφάλου σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Τι σημαίνει αυτό; Ότι όλοι μας μπορεί ξαφνικά να αλλάξουμε πλευρά και να ανατιναχτούμε;», συνέχισε ο πρώην συμφοιτητής του, εξηγώντας ότι ο Λασραουί λάτρευε το φρίσμπι και κάθε σαββατοκύριακο συμμετείχε σε αγώνες.