Το προσφυγικό και τα ρεπορτάζ από την Ειδομένη, πολλά εξ αυτών σε πρωτοσέλιδα, κυριαρχούν στον γερμανικό Τύπο, με την πρόσφατη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας να βρίσκεται στο επίκεντρο.

«Οι Έλληνες αισθάνονται ότι το προσφυγικό είναι πάνω από τις δυνάμεις τους» είναι μια ελεύθερη μετάφραση του τίτλου του πρωτοσέλιδου ρεπορτάζ της Süddeutsche Zeitung, σύμφωνα με τη Deutsche Welle, η οποία σημειώνει: «Γερμανοί πολιτικοί που βρίσκονται στην κυβέρνηση επιδοκιμάζουν την συμφωνία της ΕΕ για το προσφυγικό και την θεωρούν σημείο καμπής. Η Αθήνα όμως δηλώνει πως αντιμετωπίζει μεγάλες δυσκολίες για να την εφαρμόσει».

Στο προσφυγικό αφιερώνει ρεπορτάζ-οδοιπορικό από την Ειδομένη η Frankfurter Allgemeine Zeitung, το οποίο φιλοξενείται στο «σαλόνι» της εφημερίδας. «Οι φυλακισμένοι της Ειδομένης» είναι ο τίτλος του ενδιαφέροντος ρεπορτάζ με στοιχεία, ανάμεσα σε άλλα, σχετικά με την δράση ταχυδρομικών εταιρειών όπως η DHL, η οποία κάνει «χρυσές δουλειές» μεταφέροντας έγγραφα των προσφύγων από την Ειδομένη στη Γερμανία έναντι 50 ευρώ. Έγγραφα, τα οποία θα διευκολύνουν την επανένωση των οικογενειών. Όσον αφορά τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας η εφημερίδα σημειώνει: «Μετά την συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας την περασμένη εβδομάδα οι άνθρωποι έχουν εγκλωβιστεί εκεί. Οι Σύροι στο μέλλον θα προωθούνται από την Τουρκία στην Ευρώπη – αλλά μόνο από εκεί. Τουλάχιστον όσοι ακόμα έχουν λεφτά ελπίζουν οι διακινητές να τους μεταφέρουν στη FYROM και από εκεί με κάποιο τρόπο στη Γερμανία. Όποιος μιλάει με τους ανθρώπους εκεί καταλαβαίνει γρήγορα πως κανείς δεν θέλει να φύγει και να επιστρέψει στην Τουρκία. Πολλοί λένε πως προτιμούν να πεθάνουν στην Ειδομένη».

«Τελικός σταθμός Ελλάδα» είναι και ο τίτλος του πρωτοσέλιδου ρεπορτάζ στην οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, η οποία γράφει ότι η «ΕΕ θέλει να εφαρμόσει γρήγορα τη συμφωνία με την Ελλάδα. Νέα βοήθεια είναι προγραμματισμένη για την Ελλάδα». Στο σχόλιο της η εφημερίδα αναφέρει: «Η επιτυχής εφαρμογή της συμφωνίας δίνει μια ανάσα στους Ευρωπαίους. Η αναγκαιότητα μιας κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής ασύλου και μιας κοινής εταναστευτικής πολιτικής με αποτελεσματική κατανομή, μια κοινή ισχυρή προστασία των ακτών καθώς και μια εναρμονισμένη εξωτερική πολιτική, παραμένει πάντως τόσο επείγουσα όσο και πριν».

Η Frankfurter Rundschau επικεντρώνεται στη διαδικασία χορήγησης ασύλου στην Ελλάδα και γράφει: «Τόσο το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στο Λουξεμβούργο όσο και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο έχουν καταδικάσει την Αθήνα για την πρακτική της στη χορήγηση ασύλου. Εάν ένας αιτών προσφύγει εναντίον της νέας διαδικασίας με τη μορφή του κατεπείγοντος, θα μπορούσε να ναυαγήσει ένα κεντρικό σημείο στη συμφωνία με την Τουρκία. Ακόμα και εάν η ΕΕ προκρίνει τις μαζικές απελάσεις, το αίτημα χορήγησης ασύλου είναι ένα ατομικό δικαίωμα».

Τέλος, η Welt επισημαίνει πως τα δισεκατομμύρια που κυκλοφορούν μέσω των διακινητών δεν προμηνύουν την επιτυχία της συμφωνίας: «Η εγκληματικότητα είναι πολύ πιο πανούργα από κάθε πολιτική ή λογική δικαίου. Οι διακινητές ορίζουν την πραγματικότητα και όχι η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ».