Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ δήλωσε σήμερα ότι πολλά από τα αιτήματα του βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον για μεταρρύθμιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι δικαιολογημένα και λογικά.

«Τα αιτήματα του Κάμερον δεν είναι αιτήματα μόνο της Βρετανίας. Είναι επίσης ευρωπαϊκά αιτήματα και πολλά είναι δικαιολογημένα και απαραίτητα», δήλωσε η Μέρκελ σε ομιλία της στην Μπούντεσταγκ, την κάτω βουλή του γερμανικού κοινοβουλίου, κατά την οποία παρουσίασε τη θέση της Γερμανίας πριν από τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί αύριο και μεθαύριο.

Η καγκελάριος πρόσθεσε, μία ημέρα πριν η σύνοδος κορυφής της ΕΕ συζητήσει τα βρετανικά αιτήματα για μεταρρυθμίσεις, ότι οποιαδήποτε συμφωνία με τον Κάμερον δεν θα πρέπει να εμποδίσει τη στενότερη ολοκλήρωση των μελών της ευρωζώνης.

Ωστόσο η Μέρκελ προσέφερε την υποστήριξή της στον Κάμερον ακόμη και στο ευαίσθητο θέμα του περιορισμού των κοινωνικών παροχών προς υπηκόους άλλων χωρών της ΕΕ.

«Αυτά τα αιτήματα είναι επίσης εύλογα και δικαιολογημένα (…) είναι προφανές ότι κάθε χώρα μέλος πρέπει να μπορεί να προστατεύει το κοινωνικό σύστημά της από καταχρήσεις», δήλωσε.

«Όπως και ο Ντέιβιντ Κάμερον, θεωρώ επίσης ότι είναι απαραίτητο να κάνουμε στους κόλπους της ΕΕ περισσότερα για την ανταγωνιστικότητα, την διαφάνεια και τη γραφειοκρατία. Η Γερμανία και η Βρετανία μοιράζονται τις ίδιες πεποιθήσεις εδώ και πολλά χρόνια», υπογράμμισε.

Σύμφωνα με την ίδια, η γερμανική κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί ώστε «τελικά να μην είναι μόνο η Βρετανία που θα επωφεληθεί, αλλά και η Γερμανία και όλη η Ευρώπη».

«Είναι προς το συμφέρον μας η Βρετανία να είναι ένα ισχυρό μέλος σε μια ισχυρή Ευρώπη», επέμεινε η καγκελάριος.