Ποιος είναι πιο φωτογενής από τον Τζόνι Ντεπ ή την Γιόκο Όνο; Ίσως μια… πατάτα που πωλήθηκε έναντι ενός εκατομμυρίου ευρώ σαν να ήταν ένα από τα πιο πολύτιμα έργα τέχνης!

Η εικόνα της πατάτας που βλέπετε ανήκει στον Ιρλανδό, διάσημο φωτογράφο Kevin Abosch. Το έργο του, «Potato #345» δεν απεικονίζει τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο, από ένα πορτραίτο μιας οργανικής πατάτας από την Ιρλανδία.

Τη φωτογραφία απέκτησε ένας επιχειρηματίας από την Ευρώπη, ο οποίος την θαύμασε (ναι, τη φωτογραφία), όταν βρέθηκε καλεσμένος για δείπνο στο σπίτι του Abosch στο Παρίσι.

Ο 46χρονος εκατομμυριούχος,  πια, Ιρλανδός, συνήθως χρεώνει περί τα 500.000 δολάρια για τα πορτραίτα του και έχει ουκ ολίγα: μπροστά από το φακό του έχουν ποζάρει οι Johnny Depp, Vanessa Redgrave, StevenSteven Spielberg, Dustin Hoffman, Dennis Hopper, Yoko Ono κ.ά.

«Βλέπω κοινά σημεία μεταξύ των ανθρώπων και των πατατών…», εξηγεί ο καλλιτέχνης ως πως το γιατί να φωτογραφίσει μια πατάτα. «Γενικά, η ζωή μιας πατάτας είναι βίαιη – έτσι όπως την βγάζουν από το χωράφι. Χρησιμοποιώ την πατάτα ως υποκατάστατο για την οντολογική μελέτη της ανθρώπινης εμπειρίας», συμπληρώνει.

photogenic1
Η περίφημη πατάτα…

Τα διάσημα πορτραίτα του Kevin Abosch:

photogenic2
Γιόκο Όνο
photogenic3
Μαλάλα
photogenic4
Μπομπ Γκέλντοφ

photogenic5