Η αστυνομία της Κωνσταντινούπολης εξάρθρωσε ένα δίκτυο που κατηγορείται ότι συνδέεται με το παράνομο εμπόριο ανθρώπινων οργάνων και συνέλαβε 20 ανθρώπους, όπως μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο Ανατολή.

Οι συλληφθέντες ανακρίνονται από την αστυνομία, ενώ ενδέχεται να γίνουν και άλλες συλλήψεις στο πλαίσιο αυτής της υπόθεσης, διευκρινίζει το πρακτορείο.

Η Τουρκία έχει ενισχύσει τους νόμους της για την καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου ανθρώπινων οργάνων και οι συλληφθέντες κινδυνεύουν να καταδικαστούν έως και σε 15 χρόνια κάθειρξη.

Ένας τούρκος χειρουργός έχει απασχολήσει συχνά τις αρχές στη Τουρκία και το εξωτερικό καθώς εμπλέκεται σε εμπόριο ανθρώπινων οργάνων στο Κόσοβο.

Ο γιατρός Γιουσούφ Ερτσίν Σονμέζ, γνωστός με το προσωνύμιο «Δρ. Φρανκενστάιν», έχει συλληφθεί αρκετές φορές στην Τουρκία και έχει εκτίσει ποινή φυλάκισης δύο μηνών.

Η ευρωπαϊκή αστυνομική δύναμη στο Κόσοβο (Eulex) απήγγειλε τον Ιούνιο κατηγορίες εναντίον του καθώς και εναντίον ενός Ισραηλινού. Οι δύο άνδρες φέρονται ότι συνδέονται με το εμπόριο ανθρώπινων οργάνων στο Κόσοβο και αναζητούνται από την Ιντερπόλ.

Ο Σονμέζ, που κατηγορείται για εμπόριο ανθρώπινων οργάνων, για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και παράνομη άσκηση του επαγγέλματός του, είχε συλληφθεί στις αρχές Ιανουαρίου στην Κωνσταντινούπολη, όμως αφέθηκε ελεύθερος αφού ανακρίθηκε.