Μια χιονοστιβάδα καταπλάκωσε σήμερα περισσότερες από 10 κατοικίες στο νορβηγικό αρχιπέλαγος Σβάλμπαρντ, στον Αρκτικό Ωκεανό, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας άνθρωπος και να τραυματιστούν εννέα, τρεις εκ των οποίων βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση, σύμφωνα με ένα προσωρινό απολογισμό.

Το γραφείο του κυβερνήτη ανακοίνωσε ότι ένας άνδρας ηλικίας 40 ετών σκοτώθηκε από την χιονοστιβάδα που σημειώθηκε στις 12.00 ώρα Ελλάδας στις πλαγιές του όρους Σούκερτοπεν στην πρωτεύουσα Λογκγέαρμπγεν, σε μια περιοχή όπου διαμένουν κυρίως μεταλλωρύχοι, επιστήμονες αλλά και ζουν λευκές αρκούδες.

Σε επικοινωνία που είχαν με το Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωποι του πανεπιστημιακού νοσοκομείου UNN έκαναν λόγο για έναν νεκρό, 9 τραυματίες- τέσσερα παιδιά και πέντε ενήλικες, εκ των οποίων δύο παιδιά και ένας ενήλικας βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση.

Το γραφείο του κυβερνήτη είχε ανακοινώσει αρχικά ότι υπήρχαν πολλοί τραυματίες και αγνοούμενοι, ενώ αργότερα το απόγευμα διευκρίνισε ότι κανένας άνθρωπος δεν αγνοείται.

Φωτογραφίες που αναρτήθηκαν στον ιστότοπο της εφημερίδας Svalbardposten απεικονίζουν το μέγεθος της καταστροφής: αυτοκίνητα αναποδογύρισαν και τεράστιοι όγκοι χιονιού έχουν «εισβάλει» στο εσωτερικό των κατοικιών.