O επικεφαλής του αριστερού κόμματος Podemos Πάμπλο Ινγκλέσιας είναι ο νικητής του πρώτου ντιμπέιτ ενόψει των εκλογών της 20ης Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με διαδικτυακή δημοσκόπηση της εφημερίδας El Pais που διοργάνωσε και την αναμέτρηση των υποψηφίων, ο 37χρονος καθηγητής πολιτικής επιστήμης αναδείχθηκε στην πρώτη θέση, αποσπώντας το 47 % των θετικών ψήφων.

Απών από το χθεσινό, πρώτο ντιμπέιτ ήταν ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι που επικρίθηκε μάλιστα γι΄αυτό το λόγο έντονα από τους πολιτικούς του αντιπάλους. Χαρακτηριστικό ήταν το στιγμιότυπο όταν η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από τη διαφθορά και ο Ιγκλέσιας κοίταξε με ένα ιδιαίτερα περιφρονητικό βλέμμα την κενή θέση του Ραχόι. Υπενθυμίζεται ότι το Λαϊκό Κόμμα (ΡΡ) του ισπανού πρωθυπουργού συγκλονίζεται το τελευταίο διάστημα από σειρά σκανδάλων διαφθοράς.

Ιγκλέσιας και Ριβέρα κατά της «παλιάς πολιτικής»

Κατά τη διάρκεια της δίωρης σχεδόν αναμέτρησης, τόσο ο αρχηγός των Podemos (Μπορούμε) όσο και ο επικεφαλής του νέου, φιλελεύθερου κόμματος διαμαρτυρίας Ciudadanos (Πολίτες) Αλμπέρτ Ριβέρα επέκριναν σφοδρά την «παλιά πολιτική» του πρωθυπουργού Ραχόι και των Σοσιαλιστών του Πέδρο Σάντσες (PSOE). Την ίδια ώρα o Πάμπλο Ιγκλέσιας επέρριψε στον Αλμπέτ Ριβέρα, ότι τον μιμείται. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο χθεσινό ντιμπέιτ ο αρχηγός των Ciudadanos συγκέντρωσε το 29 % των προτιμήσεων ενώ ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών Σάντσες το 24 %.

Σύμφωνα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις ισπανών δημοσκόπων πάντως, η μάχη της 20ης Δεκεμβρίου αναμένεται να κριθεί στο νήμα, με τρία συνολικά κόμματα να διεκδικούν με αξιώσεις την πρωτιά. Βάσει της τελευταίας δημοσκόπησης που δημοσιοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή από την El Pais, λαμβάνοντας 22,7 % στην πρόθεση ψήφου, το Λαϊκό Κόμμα του νυν πρωθυπουργού Ραχόι προηγείται πλέον πολύ οριακά του φιλελεύθερου Ciudadanos και των Σοσιαλιστών του PSOE, τα οποία φέρονται να συγκεντρώνουν 22,6 % και 22,5 % αντίστοιχα.

Σταθεροποιείται το Ciudadanos

Σε σχέση με την τελευταία δημοσκόπηση που διενεργήθηκε στις αρχές Νοεμβρίου από την El Pais και το ινστιτούτο δημοσκοπήσεων Metroscopia, το Ciudadanos κατάφερε να σταθεροποιήσει τα υψηλά ποσοστά του και να κερδίσει μάλιστα 0,1 ποσοστιαία μονάδα. Αντιθέτως, το ΡΡ έχασε 0,8 % την ώρα που οι Σοσιαλιστές είδαν τα ποσοστά τους να βελτιώνονται κατά 1,5 ποσοστιαίες μονάδες.

Το Podemos του Πάμπλο Ιγκλέσιας, και μετά τις πτωτικές τάσεις που εμφάνιζε όλους τους προηγούμενους μήνες, κατάφερε εν τω μεταξύ να βελτιώσει τα ποσοστά του, λαμβάνοντας 17,1 % στην πρόθεση ψήφου από 14 % που συγκέντρωνε στις αρχές του μήνα. Βάσει αυτών των ποσοστών το αδελφό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να αποσπάσει την τέταρτη θέση.